Nervozni i prznice - čuvajte srce

Smirite se, "spustite loptu", izbegavajte nerviranje, nastojte da budete tolerantni, batalite pušenje i "dobru kapljicu", šetajte ako ne možete da trčite. 

Punih 15 godina istraživanja zdravstvenog stanja 3.142 osobe od njihovih najmlađih godina, pokazala su da one, koje pripadaju takozvanom "Tipu A" po ponašanju, u koja spadaju stalni osećaj da nešto treba hitno uraditi, nadmetanje po svaku cenu, tenzija, nervoza, netolerantnost, svadljivost i neprijateljski odnos prema drugima, dva puta češće obolevaju od koronarnih bolesti i visokog krvnog pritiska nego osobe koje ne iskazuju takva raspoloženja.

"Generalno, što je snažnije osećanje nestrpljenja i trke s vremenom, veći je rizik da se oboli od trajne hipertenzije" - zaključio je Li Đing Jan, profesor preventivne medicine na Medicinskom fakultetu u Čikagu.

Prema njegovim nalazima, najmanje 17 odsto osoba koje su posedovale osobine "Tipa A" ponašanja dobile su visok krvni pritisak već posle navršene 30. godine. Neka ranija istraživanja dala su nepouzdane rezultate jer su se bavila samo osobama s izrazito neprijateljskim ponašanjem.

Najnoviji podaci dobijeni su posle široko zasnovane kontrole zdravstvenog stanja osoba opterećenih stalnim nestrpljenjem ili osećanjem "gubljenja vremena". Jedan od posmatranih bio je nervozni vozač koji je stalno trubio drugima uveren da - presporo voze.

Pacijenti koji su na početku istraživanja bili stari između 18 i 30 godina bili su razvrstani na osnovu njihovih odgovora na pitanja "da li jedu suviše brzo", "da li se razbesne kad su primorani da čekaju" i "imaju li stalni osećaj da im vreme izmiče".

"Osobe s izrazitim osećanjem gubljenja trke s vremenom i nestrpljive, uglavnom su belci, ženskog pola i s visokim obrazovanjem i, uz to, koje se ne mogu pohvaliti da vode zdrav život. Ove osobe uglavnom puše i piju više od drugih i fizički su neaktivne" - izjavio je dr. Jan.

Belci s visoko izraženim "poenima" ponašanja "Tipa A" tri puta češće pate od hipertenzije od osoba s niskim "poenima" čime je utvrđena direktna veza između naravi i srčanih oboljenja.

ČIKAGO, 29. oktobar 2009. (FoNet)

Pogledajte još