U Grčkoj pobedilo "NE"

Prema podacima tri agencije za istraživanje javnog mnjenja, odgovor "NE" je s tesnom razlikom prevagnuo na današnjem referendumu u Grčkoj o sporazumu koji su joj ponudili njeni međunarodni poverioci, javile su agencije AP i AFP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore u Grčkoj, ranije je najavilo da će rezultate referenduma objaviti već sat-dva posle zatvaranja glasačkih mesta, odnosno do 20.00 sati po srednje-evropskom vremenu.

Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, i završeno je u 19.00 sati po lokalnom vremenu.

Na glasačkom listiću je pisalo: "Da li treba prihvatiti plan sporazuma Evorpske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, podnet tokom sednice Evrogrupe 25. juna?".

Za odgovor su ponuđeni "da" i "ne".

Grčka vlada ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordiantor pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj, nakon što su prvi rezultati pokazali da su Grci na referendumu, većinom glasova, odbacili predlog međunarodnih kreditora. "Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (evrozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras", rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star

U stranci Siriza, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preovladava optimizam zbog procena koje ukazuju da su na današnjem referendumu pobedu odneli protivnici predloga međunarodnih poverilaca, prenose grčki mediji.

Ta vladajuća stranka, koja je pozvala građane da glasaju "ne", izrazila je takođe zadovoljstvo mirnom atmosferom u kojoj je referendum održan. Cipras je večeras stigao u sedište predsednika vlade u Atini odmah po zatvaranju birališta i on će, kako je najavljeno, u svom kabinetu sačekati rezultate refenduma.

Nadlanu / izvor: Kurir, Blic

Pogledajte još