Piješ belo, gutaš crno vino

Ako ste ubeđeni i nepokolebljivi poklonici belog vina, uprkos tvrdnjama stručnjaka da je crno "mnogo zdravije", više ne morate da brinete: francuski enolozi stvorili su "piće zdravlja" - belo vino koje zahvaljući novom načinu fermentacije zadržava boju ali poprima sve osobine crnog.

Reč je o vinu kojeg su nazvali "beli paradoks" (paradoxe blanc), a koje je bogato polifenolom (polyphenol) - sastojkom čija su svojstva da sprečava srčana oboljenja.

"Visoke koncentracije polifenola nalze se u kožici zrna grožđa zbog čega se u crnom vinu nalaze velike količine ovog korisnog fermenta", pisao je ovih dana časopis "Nju sajentist".

Pjer-Luji Tisedr i njegov tim stručnjaka sa Univerziteta u Monpeljeu, u Francuskoj, upotrebili su velike količine belog grožđa bogatog polifenolom ali su, promenom fermentacije i procesa dobijanja vina, dobili belo vino koje sadrži sve osobine crnog.

Polifenoli su, zapravo, antioksidanti koji razaraju nezdrave supstance nazvane "slobodni radikali" koji, opet, mogu izazvati rak. U isto vreme, polifenoli omogućavaju da arterije ostanu "čiste" čime se sprečavaju srčana i vaskularna oboljenja.

"Beli paradoks", čije je ime igra reči od takozvanog "francuskog paradoksa", činjenice da relativno mali broj ljudi u zemlji u kojoj se dobro jede dobija srčana oboljenja, prvenstveno je bilo namenjeno ljudima koji su oboleli od dijabetesa "tipa 1" čiji organizam nije sposoban da efikasno uništava "slobodne radikale".

Testiranja su pokazala da pijenje čaše ili dve ovog vina dnevno obnavlja nivo antioksidanta u dijabetičara.

"Međutim, stručnjaci još nisu dokazali da njihovo vino zaista arterije drži 'čiste' od nagomilavanja masnoće i stvaranja ugrušaka koji su glavni uzroci kardiovaskularnih oboljenja i srčanog i moždanog udara", podsetio je časopis.

Iako je dokazano da su čaša ili dve vina dnevno korisne, medicinski stručnjaci sada tvrde da su istovetne količine drugih alkoholnih pića takođe korisne.

Međutim, vinari se na daju i izraženi skepticizam ih mnogo ne uzbuđuje.

"Beli paradoks je, zapravo, prva sorta nove generacije vina koje je svesno obogaćeno antioksidantima", zaključio je britanski časopis "Nju sajentist". 

PARIZ, 29. oktobar 2009. (FoNet)

Pogledajte još