Božanstveni ukusi Grčke

Pored ove brze hrane, ono što svi znamo je da su najpoznatiji grčki proizvodi maslinovo ulje, feta sir i med. Feta sir (za razliku od onog koji se proizvodi kod nas) svoj specifičan ukus duguje ne kravljem već ovčijem mleku kome se često dodaje i kozije. Grčki med je s druge strane obično tamnije boje i ima cvetnu aromu i intenzivan ukus a Grci vole da ga presipaju preko voća i njihovog tradicionalnog jogurta (koji je gušći i ima neutralan ukus za razliku od našeg). Još su poznate i grčke sarme (ili dolmadhes) koje se pune samo pirinčem i uvijaju u lišće vinove loze, a zatim kuvaju u vodi u koju se dodaje limunov sok. Takođe, pored dobro poznate tzaziki salate koji se pravi od jogurta, belog luka i krastavca u Grčkoj se često služi i teramosalata, namaz ili pire od lososa.

(old_image)

Međutim pored ovoga, Grčka kuhinja krije dosta zanimljivih jela i veliko bogatstvo ukusa koje mogu zadovoljiti i najprobirljivije gastronomske prohteve (pa čak i vegetarijance). Ono što čini grčku kuhinju jedinstvenom je kombinacija sastojaka koji se uzgajaju u grčkom podneblju zajedno sa filozofijom kuvanja i celokupnom atmosferom.

Tako svaki region u Grčkoj ima svoje specifične recepte koji oslikavaju svakodnevni život i identitet određenog podneblja; npr. recepti grčkih ostrva uglavnom su bazirani na ribljim specijalitetima dok su oni iz severnih podneblja usredsređeni na meso i supe.

Dakle, ukoliko ste se odlučili za letovanje u Grčkoj ili vas zanima grčka kultura uopšte, pogledajte koji su to specijaliteti koje možete probati u određenim oblastima.

Peloponez
Ovo plodno poluostrvo bogato je povrćem, voćem, maslinama, sirom i medom i planinska regija daje proizvode od ovaca, koza i divljači dok morska obala obezbeđuje lokalnom stanovništvu ribu i morske plodove. Ovde su izrazito popularni jastog i kraba sa roštilja kojima se dodaju lokalni začini, maslinovo ulje i limun, a specijalitet regije je i jelo pod nazivom arni me votana – jagnjetina u začinskom bilju zapečena sa krompirom, pasuljem i šargarepom.

(old_image)

Atinska regija
Zahvaljujući meštovitoj populaciji, glavni grad Grčke nudi bogatstvo i raznovsnost ukusa koji su se mešali na ovoj teritoriji hiljadama godina. Najpoznatiji specijaliteti ove regije su mprizoles, govedina ili svinjski odrezak kuvan sa maslinovim uljem i limunom, kao i sparangia kai aginaries, kuvana špargla sa artičokama ponovo zalivena uljem i limunom. Takođe, Atinjanji su poznati po slatkim testima i slatkišima koja su puni oraha i meda koje neizostavmo morate probati.

Na nekih 80 km od Atine nalazi se prelepo ostrvo Evia gde možete probati ove neodoljive specijalitete.

(old_image)

Severna Grčka

Hrana je na severu Grčke je dosta začinjenija nego u ostatku zemlje zahvaljujući pre svega uticaju emigranata koji su se ovde doselili posle 1922. godine. Najpoznatija jela uključuju soutzoukakia, vrste ćufti kuvane u paradajz sosu začinjene korijanderom, biberom i kimom i tas kenab, tepsija kuvanog kozijeg, ovčijeg ili goveđeg mesa. Za vegetarijance, tu je nezaobilazna gemista. povrće zapečeno u rerni i punjeno pirinčem, pinjolama i začinima.

(old_image)

Pravim gurmanima preporučuje se baš Halkidiki i poznata letvališta: Pefkohori , Hanioti , Neos Marmaras, Sarti..

Centralna i zapadna Grčka
Ukoliko putujete u centralnu i zapadnu Grčku, lokalni specijaliteti uglavnom uključuju sireve i začinjene pite ali ima još dosta stvari koje ovde možete probati. Tu je npr. spetzofai, začinjena kobasica iseckana i pomešana sa začinima i povrćem, zatim bourtheto, priobalsko jelo u kome se manja riba služi sa ljutkastim paradajz sosom, i od slatkiša je najpoznatiji glyko kastano, puding od kestena preliven medom i pomorandžom.

(old_image)

U svakom slučaju, koji god deo Grčke da posetite zagarantovan vam je pravi hedonizam kada je hrana u pitanju. Za sve ukuse i sva čula, гεια μας i кαλή όρεξη!

Pogledajte još