Kompletan žiri Festivala – i Boris Dežulović na Paliću

Svoj dolazak potvrdio je i čuveni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, koji će biti sedmi član međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa. Pored Dežulovića, u žiriju Glavnog takmičarskog programa je i Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, praktično drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu, Dome Karukoski, jedan je od najpriznatijih finskih reditelja sa preko 30 festivalskih nagrada i velikim uspehom u bioskopima, Agnes Kočiš (Ágnes Kocsis), mađarska rediteljka, koja je već svojim prvim filmom “Svež vazduh” osvojila 14 nagrada, slovačka rediteljka Mira Fornaj, kao i dva glumca: Johanes Kunke iz Švedske, koji je imao zapaženu ulogu u ostvarenju “Turista” Rubena Ostlanda (film je na Kanskom festivalu 2014. osvojio nagradu žirija i takođe Specijalnu nagradu na FEF Palić) i jedan od najznačajnijih domaćih glumaca – Sergej Trifunović.

Sedmočlani Međunarodni žiri dodeliće filmovima iz Glavnog takmičarskog programa nagrade: “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

O najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari odlučivaće Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za „Hollywood Reporter“, „Variety“ i za „British Film Institute“, Đerđ Baron (György Báron), najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 – Vladimir Džudović.

Foto: Promo