VOLITE LI PROHUJALO S VIHOROM: Na današnji dan nas je napustila Skarlet O’ Hara

0

Jedna od najpopularnijih glumica starog Holivuda, zvezda koja je besmrtnost zaradila ulogom Skarlet O’ Hare u “Prohujalo s vihorom” preminula je 7. jula u Londonu od posledica hronične tubekuloze.

Film o životu engleske glumice Vivijen Li bio bi, ako ne više, onda jednako intersantan kao oni u kojima je igrala. Rođena u Indiji 1913, u porodici prebogatih britanskih industrijalaca imala je sve preduslove za bezbrižan život.

Da je ostala u Indiji od njene filmske karijere verovatno ne bi bilo ništa. Da ne bude tako pobrinula se njena majka, koja je insistirala da joj se ćerka školuje u Velikoj Britaniji. Tokom školovanja mlada Vivijen je sa najboljom drugaricom Mjurin o Harom pokazala veliko intersovanje za klasičnu književnost i pozorište. Obe su pohađale školsku dramsku sekciju u kojoj su često tumačile likove muškaraca pošto su pohađale internat u kojem su bile isključivo devojčice. Po završetku škole dobila je nekoliko manjih uloga u pozorištu i na filmu, a 1932. udala se za barmena Herberta Lija Holmana zato što je, kako je priznala kasnije, ličio na njenog omiljenog glumca Leslija Hauarda.

Njena najbolja prijateljica Mjurin je otišla u Ameriku u želji da izgradi filmsku karijeru, a kad je istim putem i s istim ciljem krenuo i Lorens Olivije, s kojim je u međuvremenu imala aferu, Vivijen se spakovala i preko Njujorka otišla u Kaliforniju. Ubrzo je dobila poziv za audiciju za film”Prohujalo s vihorom” zasnovanom na noveli Margaret Mičel.

Niko nije verovao da će zgodna Engleskinja dobiti glavnu žensku ulogu u konkurenciji američkih filmskih heroina poput Norme Šerer, Ketrin Hepbern i Polet Godar. Kad se saznalo da je Vivijen Li dobila ulogu, delovi američke javnosti bili su zgroženi. Verovali su da zbog akcenta neće moći kvalitetno odigrati ulogu Skarlet O' Hare, devojke s američkog juga.

Film je snimljen, uprkos žestokim sukobima između glavnih glumaca, Klarka Gejbla i Vivijen Li. “Prohujalo s vihorom” je postao jedan od najslavnijih filmova u istoriji kinematografije. Sve ostalo je istorija. Posle velikog uspeha, Vivijen se razvela i odmah udala za ljubavnika Lorensa Olivijea s kojim je bila u braku 21 godinu, sve do 1961.

Tokom 40-ih snimila je još nekoliko velikih filmova kao što su “Most Vaterlo”, “Ana Karenjina” i “Cezar i Kleopatra”. Kritika je bila nemilosrdna osenjujući njenu ulogu u remek-delu Elije Kazana “Tramvaj zvani želja”. Nije Vivijen bila toliko loša, koliko su Marlon Brando i Karl Malden bili fantastični. Nezadovoljnatakvim tretmanom, kao i pogoršanjemzdravstvenog stanja, odlučila je da se vrati u Englesku. U Londonu je povremeno igralau teatru.

Preminula je 7. jula 1967. Imala je 53 godine.

Foto: Printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.