Lovačke knedle od starog hleba + čorbica od paradajza

Potrebno je:

- 1 vekna hleba
- 1 veliki crni luk
- 3 čena belog luka
- 3 deblja šnita slanine
- 1 veza peršuna
- 3 kašike sušenog mlevenog povrća (ili vegeta)
- 2 jaja
- so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Iseći ili iscepkati hleb na sitne komade, najbolje u kesi da se ne mrvi svuda. Naseckati sitno crni, beli luk i slaninu. Predlog: sve pravite u šerpi od 5 litara da bude što manje nereda.

U šerpu sipati ulje da prekrije dno, kad se zagreje dodati crni luk i suvi začin i uz mešanje pržiti dok ne omekša, dodati slaninu i beli luk pa pržiti jos par minuta.

Umešati sav hleb i polako ulivati veliku šolju vode uz mešanje. Pržiti još par minuta i skloniti sa šporeta da se malo ohladi. Naseckati sitno peršun i dodati u smesu.
Kada se smlači umesiti dobro rukom dva jaja, so i biber po ukusu u hleb i sve dobro izgnječiti da se masa poveže, možda vam se učini da je suvo ali tako treba. Ostaviti deset minuta i nakon toga praviti knedle malo veće od oraha dobro ih uvaljati da se ne raspadaju. Kvasiti ruke ako vam se smesa lepi za iste.

Ove knedle idu odlično uz sva mesa u saftu, gulaše i sve sa sosom, a pogotovu uz divljač i jača mesa.

Šerpu u kojoj ste ih pravili bez pranja sipati vodu malo vise od 1/3 i staviti na šporet da provri. Ubacivati po desetak knedli i kuvati dok sve ne isplivaju na površinu. Vaditi u veći sud. Kad se ohlade posto ispadne oko 60 komada pakovati i staviti u zamrzivač. Kad želite da ih koristite, izvadite na dvadesetak minuta, potopite u vrelu vodu ili sos i eto priloga.

Vodu u kojoj su se kuvale knedle nemojte bacati jer ima skroba i ostataka knedli odlicna je kao osnova za corbu, dodate pola litre soka od paradajza, soli, domacu kocku za supu i sitno seckan persun i eto supice.

Priredila: Ana Đokić

Pogledajte još