DANAS SU SVETI MUČENICI KIR I JOVAN: Evo šta ne bi trebalo da trpite

Praznuje se prenos njihovih moštiju iz Kanoposa u Manutin i mnogobrojna čudesa, koja se dogodiše od njihovih moštiju. Sveti Kiril, patrijarh aleksandrijski, moljaše se prilježno Bogu, da uništi idolsko nečestije u mestu Manutinu, gde beše idolski hram i gde vladaše sila demonska. Tada se javi patrijarhu angel Božji i reče mu, da će Manutin biti očišćen od nečistija, ako on prenese na to mesto mošti svetih Kira i Jovana.

Patrijarh to odmah i učini: prenese česne mošti mučenika u Manutin i sagradi tamo crkvu u ime svetih Kira i Jovana. Od moštiju ovih mučenika isceli se od škrofula Amonije, sin aleksandrijskog gradonačelnika Julijana; neki Teodor od slepila; Isidor od Majuma izleči se od truljenja crne džigerice; žena Teodora od otrovanosti; neki Evgenije od vodene bolesti, kao i mnogi drugi od drugih bolesti i muka. Sve se ovo dogodilo 412. godine.

Beseda na današnji dan govori o svetosti::

Po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.

Svetost je, braćo, vrlina što obuhvata sve ostale vrline. Otuda je i svetitelj, braćo, čovek ukrašen svima vrlinama. Jer ako je čovek jedan molitven a nije milosrdan, ne može se nazvati svetim. Ili ako neko trpi, ali bez vere i nade — ne spada u svetitelje. Ili ako je neko veoma milosrdan, no bez vere u Boga — vaistinu takav se ne broji u svetitelje.

Svetitelj je savršen čovek, onakav kakav je bio Adam u Raju; ili još bolje: onakav kakav je bio Novi Adam, Gospod Isus Hristos.

U svakom delu i deliću našeg života moramo biti sveti, da bismo se ubrojali u svete, to jest u ljude, po prototipu svetitelja i praobrazu čoveka, Gospodu Isusu Hristu.

Pogledajte još