SREĆAN ROĐENDAN, MAJSTORE: Baš je omatorio, ali je i dalje veliki šmeker

Da je strpljenje jedna od najvećih čovekovih vrlina najbolje se vidi na primeru Harisona Forda. Dugo je čekao kako bi dobio ono što zaslužuje - novac, slavu, nagrade, ljubav.

Rođen u umetničkoj porodici 13. jula 1942. u Čikagu, veoma rano je shvatio da želi da se bavi sportom ili glumom. Kad je maturirao na Main East High School-u, odlučio je da napusti atletiku i da se posveti studijama na Ripon koledžu u Viskonsinu. Veoma rano, još u školskim danima, dobio je poslove radio voditelja. Duboki glas ostao je njegov znak raspoznavanja do današnjih dana. Posle diplomiranja otišao je u Los Anđeles s namerom da se glumački usavršava. U iščekivanju velike uloge, radio je na radiju i samoposluzi. Mada mlad, svima je davao do znanja da neće prihvatati bilo kakve uloge samo da bi se njegovo ime našlo na filmskoj špici. Tako je ostalo zabeleženo da je oduvao producenta Džerija Tohovskog koji mu je ponudio da igra portira.

Karjem šezdesetih imao je nekoliko epizodnih uloga koje mu nisu donele veći uspeh. Kako nije uspevao od glume da zaradi dovoljno novca za pristojan život svoje maloletne supruge i njihova dva sina, odlučio je da se posveti stolariji. Kao samouki stolar zarađivao je pristojno, posebno zbog činjenice da je bio deo tima koji je uređivao binu za čuvene Doorse.

Ključni momenat dogodio se 1973. kad ga je angažovao Džordž Lukas. Dao mu je ulogu Boba Falfe u “Američkim grafitima”. Usledile su uloge u “Ratovima zvezda”, “Indijani Džons” i “Apokalipsi danas” zahvaljujući kojima je dospeo na “A “listu.

Ulogama u ostvarenjima Ridlija Skota “Blejd Raner” i Pitera Vira “Svedok” stekao je i simpatije kritike, što je doprinelo da dobije Oskara i bude nominovan za Zlatni globus.

U prebogatoj filmografiji, po kvalitetu i značaju, izdvajaju se uloge u “Patriotskim igrama”, “Beguncu” i “Lovu na crveni oktobar”.

Trudio se da privatni život sačuva od javnosti. Iz tri braka ima petoro dece. Sa Meri Markvard ima sinove Bendžamina i Vilarda, sa Melisom Matison ćerku Džordžiju i sina Malkolma, a sa koleginicom Kalistom Flokhart, s kojom je u braku od 2010, usvojio je dečaka Lijama.

Danas puni 73 godine i izgleda prilično vitalnoza čoveka o osmoj deceniji života.

Pogledajte kako danas izgleda čuveni glumac:

A podsetite se i nekih od njegovih proslavljenih uloga:

Pogledajte još