TRADICIJOM PROTIV HISTERIJE: Crnogorski lek za žensku psihu

Kontraverzan, i po mišljenju mnogih, skandalozan oglas prenosimo u celosti.

"U novije vrijeme primjećujemo da sve više ženske populacije ima probleme sa psihom (nervozom, nesanicom, raznim frustracijama). Mi smo na jedan specifičan a psihologiji poznat način uspjeli da stanje ženske svijesti dovedemo u jedan balans i to kombinacijom rada, hranom i boravkom u prirodi
.

Rad, da bi bio adekvatan za ženu, mora se naslanjati na rad u društvu koji je bio prisutan prije 50-ak godina, jer su mašine koje su danas prisutne u domaćinstvima u jednu ruku olakšale ženske poslove a u drugu ruku nekima dale viška slobodnog vremena što ako ga pravilno ne potrošimo stvara razne tjelesne i duhovne bolesti.

Boravak za rehibitilitaciju sadrži programe od 5 do 15 dana što se pacijenti sami odluče prije ili pri samom dolasku u selo u upoznavanjem sa istim.
Prvih dana je upoznavanje sa domaćinstvom, oruđem što se koristilo za obradu zemljišta, posuđem za spremanje hrane, uređajima u domaćinstvu, načinom života i ishrane.

Tu su prisutna burila za vodu gdje žene donose 20 l vode na leđima sa nekih 300 metara udaljenosti od kuće, pranje robe na rijeci drvetom (pratljačom), peglom na žar koji taj isti veš mora kasnije opeglati.

Tu je i pomaganje u ishrani stoke, muža istih i pravljenje sira i skorupa na tradicionalan način u kalicama, kacama i ostalom starom posuđu. Uveče opet spremanje hrane za ukućane, spavanje u ranim večernjim časovima da bi ujutro oko 5 kada se čuju prvi pijevci bili spremni za poljske radove i ostale poslove koji ih čekaju svakodnevno.

Bukvalno ovo se može nazvati i jednom vrstom retreata i posle 10 dana tretmana žena zadovoljna odlazi par dana u centar na samoj obali jezera gdje se može doći samo čamcem i ostaje dva dana gdje konačno čisti svoj um, oslobođa ga šopingmanije, raznih modernih zamki društva i vrednuje svoj život i status u društvu puno bolje.

Uz to, duhovno čišćenje sa ishranom kao nekada, koja se bazirala na povrću i mliječnim proizvodima (naglasićemo surutku i mladi sir koji su svakodnevno na meniju i kojima se priznaje da su glavni razlog dugog životnog vijeka kod Crnogoraca) kao i pravilnom kombinovanju hrane što su naši preci nesvjesno praktikovali.

Povrh svega, toga tu je čist vazduh i 1000 metara nadmorske visine na jednom od sela u Evropi sa najvećim procentom kiseonika u vazduhu. Jedan dan je predviđen i boravak i spavanjem u prirodi pored rijeke gdje se hranimo onim što nam je priroda podarila a to su većinom ribe i pečurke, a potom prije rečeno boravak na jezeru.

Cijena aranžmana nije jeftina
jer nimalo nije lako oživjeti stare stvari i običaje i imate osoblje koje će Vas pravilno uvesti u sve to a da Vam sve to bude od velike koristi kroz dalji život .

Cijena boravka od 15 dana koji je inače najskuplji i obuhvata kompletan program je 1050 evra, a cijena tretmana od 5 dana je 400 evra.

Pogledajte još