Poslednje kolo odlučuje o titulama

NOVI SAD, 29. oktobra 2009. (Beta) - Mečevi poslednjeg kola 17. evropskog prvenstva u šahu, koje se sutra igra u Novom Sadu, odlučiće o titulama i osvajačima medalja.

Na muškom turniru vode Rusija 13 (20,5) i Azerbejdžan 13 (19,5), ispred Ukrajine, Jermenije, Holandije, Španije i Izraela sa po 11 meč bodova.

Odluka o najboljima pašće sutra u mečevima: Rusija - Španija, Holandija - Azerbejdžan, Izrael - Ukrajina i Švajcarska - Ukrajina. 

Na ženskom turniru vode Rusija 14 (23,5) i Gruzija 14 (21,5), ispred Jermenije i Ukrajine sa po 11, te Slovenije, Azerbejdžana, Češke i Rumunije sa po 10 meč bodova.

Pitanje nosilaca medalja odlučiće sutrašnji mečevi: Rusija - Jermenija, Rumunija - Gruzija, Češka - Ukrajina i Slovenija - Azerbejdžan.

U pretposlednjem, večerašnjem kolu, muška ekipa Srbije igrala je nerešeno sa Švajcarskom, dok je ženska ekipa konačno prekinula seriju poraza i dobila BiH.

Jedinu pobedu protiv Švajcaraca izvojevao je Ivan Ivanišević na prvoj tabli protiv Viktora Korčnoja. Remizirali su Dragan Šolak i Miloš Perunović, poražen je Bojan Vučković, pa je na kraju bilo 2:2. Odmarao se Robert Markuš.

Druga ekipa Srbije izgubila je od Makedonije sa 1,5:2,5 - remizirali su Miladinović, Sedlak i Brenjo, poražen je Roganović, a odmarao se Pikula.

A ekipa je 14. sa 9 (17,5), a sutra igra sa Francuskom, dok je B ekipa 31. od 38 učesnika i sutra igra sa Škotskom.

Ženska ekipa je sa 3:1 savladala BiH, a cele poene osvojile su Alisa Marić i Anđelija Stojanović, dok su remizirale Nataša Bojković i Irina Čoluškina.

Srbija je, kolo pre kraja, na 20. mestu sa 7 (14), pa sutra igra sa Izraelom.

Mečevi poslednjeg kola počinju od 13 sati, u velikoj sali SPENS-a, a titule evropskih prvaka u obe konkurencije brani Rusija.

Pogledajte još