ONE SU NAJSMRTONOSNIJA BIĆA NA SVETU: Pronađene ajkule u krateru vulkana

Kada su naučnici spustili kameru u krater podvodnog vulkana, nisu očekivali da će ona snimiti ražu i čak dve ajkule. U kiselim i toplim vodama plivala je ajkula rame uz rame sa čekićarkom.

Istraživač Brenan Filip, koji je poslao kameru da istraži unutrašnjost vulkana, nije očekivao da će u tim vodama ugledati ajkule. Ajkule su plivale u kalderi vulkana, mestu koje je za mnoga druga bića smrtonosno.

- Ovo saznanje kosi se sa onim što smo prethodno mislili u vezi sa vulkanom Kavači, a to je da je eruptirao prošle godine. Da se zaista to dogodilo, u njegovom krateru ne bi bilo nijednog živog bića. Takođe su pokrenuta brojna pitanja poput toga šta navodi ajkule da žive u rako rizičnom okruženju, da li ikad napuštaju svoje stanište i da li postoji neki pokazatelj na osnovu kojeg znaju kada će se dogoditi erupcija - kaže Filips.

Ako se zaista dokže da su ove ajkule otporne na veliku toplotu, one bi onda praktično dobile status najsmrtonosnijih i naopasnijih bića na planeti, praktično bi važile za terminatore.

Izvor: Miror

Pogledajte još