Vlada zatvara komisione

NOVI SAD, 30. oktobar 2009. (FoNet) - Više od 8.000 komisiona u Srbiji i još 4.000 mešovitih radnji s pravom na komisionu prodaju, po svoj prilici, neće više postojati kao takve prodavnice, a da li će svi staviti katanac znaće se kada se pojavi novi pravilnik o komisionoj prodaji, koji je pripremila Vlada Srbije, piše list "Dnevnik".

Predsednik Unije tekstilaca i čelnik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević izjavio je da je taj dokument "prošao" sva resorna ministarstva i da bi sledeće nedelje trebalo da dobije "zeleno svetlo".

Izmenjeni pravilnik o evidenciji prometa i usluga donosi radikalne promene na komisionom tržištu i, prema rečima Kneževića, njime bi u velikoj meri trebalo da se smanji enorman šverc, zbog kojeg država godišnje gubi četiri milijarde evra.

Komisioni neće moći da stave u promet robu bez dokaza o poreklu i sertifikata, dnevno će dostavljati izveštaj o prometu, a ukida se i isplata u gotovini.

"Samo u Srbiji postoje komisioni, ali ovim im je odzvonilo. Nema ih ni u novom zakonu o trgovini, koji očekujemo uskoro. Putem komisione prodaje obrne se oko 712 miliona evra godišnje, a tek deseti deo se evidentira kroz fiskalne kase. Komisioni su ozakonjeni šverc", rekao je Knežević.

On je izjavio da još oko 60.000 tezgi nema fiskalnu kasu, ali da je to "sirotinjski šverc".

"U Srbiji postoji 110.000 tezgi na kojima se prodaje roba iz Kine, vredna oko 700 miliona evra. Carina na tu robu je deseti deo njene nominalne vrednosti. Posle carinjenja, 90 odsto kineske robe proda se na crno", rekao je Knežević.

On je izjavio da iz Turske stižu pamučne pletenine, čiji je uvoz vredan oko 300 miliona evra, i najveći deo odlazi na buvljake, koje niko ne kontroliše, što je omogućavao zastareli pravilnik, ali i masovno kršenje propisa komisionara.

Po novom pravilniku, komisioni će morati da imaju dokaz o poreklu robe - fakturu, fiskalni isečak kojim se potvrđuje da je kupljena od nekog drugog ili carinsku deklaraciju, a moraće, kao i ostale trgovine, da prilože i sertifikat o kvalitetu.

Pogledajte još