REČ LEKARA: Zarazne bolesti vrebaju iz vode!

0

Leto je period godine kada su pojačane infekcije, usled visoke temperature i bržeg širenja bakterija.

Pitali smo doktora internistu Srđana Lukića koje to bolesti najviše vrebaju leti, pogotovo iz vode, i šta da radimo u tom slučaju.

Ono što svako pak treba da zna je da na vodama koje nisu pod kontrolom nadležnih, kao što jesu na primer gradski bazeni ili gradska kupališta na jezerima i rekama, postoji velika mogućnost da se pokupi neka infekcija, pogotovo ako se izlože delovi tela koji su “porozniji” od zdrave kože – posekotine, rane, pa i zanoktice, zatim sluzokoža usta, nosa, očiju, pa i genitalije.


Infekcije se mogu manifestovati lokalno, na mestu ulaska, ali neretko mogu imati i sistemski efekat.

Kako dobijamo stomačni virus i šta da radimo ako do toga dođe?


Leto je period kada su češće infekcije digestivnog sistema koje se mogu manifestovati laganijim tegobama tipa mučnina, gubitak apetita, bolovi u stomaku ali i težim kao što su dijareja i povraćanje.

U tim situacijama najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tečnost. Ukoliko gubitak nije izražen ili je zbog povraćanja to nemoguće, nadoknada tečnosti se može vršiti i običnim uzimanjem vode, sokova, supa i čorbica – u suprotnom neophodno je javiti se svom izabranom lekaru radi infuzione terapije i eventualne dalje dijagnostike. Nekada su opasne digestivne zaraze bile učestale – trbušni tifus, dizenterija, kolera, ali danas je to ređi slučaj pa najteže što možemo očekivati su stafilokok ili salmonela u pokvarenoj hrani, najčešće životinjskog porekla (mlečni proizvodi, jaja).

Na šta još da obratimo pažnju?

Leto, odnosno period od jula do septembra je sezona cvetanja korova, tako da svi koji su alergični na polen korova, npr. na ambroziju, moraju da se pripreme i da uzimaju svoju prepisanu terapiju onako kako im je njihov doktor već odredio.

Foto: yay images, arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.