CRVENE I ČAROBNE: 5 razloga zbog kojih morate da volite trešnje

1. Smanjuju masne naslage na stomaku

Ako ste na dijeti, trešnje su uvek dobar izbor za užinu i grickanje. Naročito uspešno pomažu kod uklanjanja masnog tkiva sa stomaka. U 100 grama sadrže 63 kalorije dok 82 posto otpada na vodu koja nam je preko potreba u ovim vrućim letnim danima.

2. Pomažu da bolje spavamo

Patite od nesanice? Pojedite svaki dan šaku trešanja koje će vam pomoći da lakše zaspite i da odspavate preporučenih 7, 8 sati. Svojstva laganog sedativa trešnje imaju zahvaljujući visokom nivou melatonina, hormona što ga luči epifiza koji nam pomaže da lakše zaspimo i da se tokom noći ne budimo.

3. Ublažavaju bol posle vežbe

Antioksidativna svojstva upotpunjavaju antocijanini (pigmenti koji trešnjama daju crvenu boju) koji ublažavaju upalne procese i pomažu oporavku mišića nakon napora, a zaslužni su i za umirujuća svojstva ove voćke.

4. Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Antioksidans antocijanin takođe smanjuje opasnost od upala u telu koje mogu naškoditi srcu i smanjuje nivo štetnih masnoća u krvotoku. Kada pacijent uz propisane lekove jede trešnje i rizik od moždanog udara se smanjuje.

U trešnjama je najzastupljeniji mineral kalijum važan za regulaciju krvnog pritiska i, za razliku od višanja, ne sadrže natrijum što je bitno za one koji imaju problem s visokim pritiskom.

5. Ublažavaju simptome artritisa

Imaju i moć ublažavanja simptoma osteoartritisa. Otkrila je to američka studija koja je potvrdila da ispijanje dve čaše dnevno nezaslađenog soka od trešanja u tri nedelje znatno smanjuje bol, naticanje i upale.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još