Mjuziklu Dreamgirls najviše nominacija za Oskare

BEVERLI HILS, 23. januara 2007. (Beta) - Mjuzikl "Dreamgirls" dobio je osam nominacija za Oskare, ali se priča o grupi "Sjuprims" (The Suprimes) neće nadmetati za zlatnu statuetu u kategoriji najbolji film.

Drama "Vavilon" nominovana je u sedam kategorija, uključujući najbolji film i najbolji glumac i glumica, saopštila je američka Akademija za filmsku umetnost i nauku, a prenele su agencije.

Za Oskara za najbolji film nominovani su i krimi priča "Dvostruka igra", spektakl iz vremena Drugog svetskog rata "Pisma sa Ivo Džime", komedija "Mala mis Sanšajn" i hronika krize u britanskoj kraljevskoj porodici, "Kraljica".

Po šest nominacija dobili su filmovi "Panov lavirint" i "Kraljica", a po pet "Dvostruka igra" i "Krvavi dijamant".

Za Oskara za režiju nominovani su Meksikanac Alehandro Gonsales Inaritu (Alejandro Gonzales Inarritu), za "Vavilon", Martin Skorseze (Scorsese) za "Dvostruku igru", Klint Istvud (Clint Eastwood) za "Pisma sa Ivo Džime" i Britanci Stiven Frirs (Stephen Frears) za "Kraljicu" i Pol Gringras za "United 93".

U kategoriji najbolji glumac nadmetaće se Forest Vitaker (Whitaker), za "Poslednjeg kralja Škotske", Piter O'Tul (Peter O'Toole), za "Veneru", Vil Smit (Will Smith), za "The Pursuit of Happyness" (U potrazi za srećom), Leonardo diKaprio (DiCaprio), za "Krvavi dijamant" i "Rajan Gozling (Ryan Gosling), za "Half Nelson".

Za Oskara za najbolju glumicu nominovane su Britanka Helen Miren (Mirren), za "Kraljicu", Španjolka Penelopa Kruz (Cruz), za "Volver" (Povratak), Britanka Džudi Denč, za "Notes on a Scandal", Britanka Kejt Vinslet (Kate Winslet), za "Little Children" i Amerikanka Meril Strip (Meryl Streep) za "Đavo nosi Pradu".

Nominacije u kategoriji epizodna muška uloga pripale su Ediju Marfiju (Eddie Murphy), za "Dreamgirls", Alanu Arkinu, za "Malu mis Sanšajn", Džekiju Erlu Hejliju (Jackie Earle Haley), za "Little Children", Đimonu Hunsu za "Krvavi dijamant" i Marku Valbergu (Wahlberg), za "Dvostruku igru".

U kategoriji epizodna ženska uloga, nominovane su Dženifer Hadson (Jennifer Hudson), za "Dreamgirls", Adrijana Barasa (Barraza), za "Vavilon", Kejt Blančet za "Notes on a Scandal", Abigejl Breslin (Abigail), za "Malu mis Sanšajn" i Rinko Kikuči za "Vavilon".

Nominacije u kategoriji najbolji film izvan engleskog govornog područja dobili su alžirski film "Indigenes", "Water" (Voda) iz Kanade, dansko ostvarenje "After the wedding" (Posle venčanja), "Panov lavirint" iz Meksika i "Tuđi život" iz Nemačke.

Za Oskara u kategoriji najbolji animirani film nadmetaće se "Cars", "Ples malog pingvina" i "Monster House".

Svečana dodela 79. Oskara održaće se 25. februara u Kodak teatru u Holivudu.

Pogledajte još