VLATKO STEFANOVSKI: Virtuoz na gitari stiže u Savamalu

Vlatko Stefanovski je poznati makedonski gitarista, prepoznatljiv po svom posebnom stilu fuzione muzike, mešavini makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog roka. Rođen je 1957. godine u Prilepu (Makedonija) u pozorišnoj porodici. Počeo je da svira gitaru sa 13 godina. U svojim kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu „Leb i sol“ koja je postala jedno od najvažnijih imena muzičk sceni bivše Jugoslavije. Sa „Leb i Sol“ objavio je 14 albuma i nastupao širom sveta.

Od sredine devedesetih godina, Stefanovski je gradio vrlo uspešnu solo karijeru. Snimao je zavidna solo izdanja poput ,,Cowboys & Indians", ,,Sarajevo", ,,Vlatko Stefanovski trio", ,,Kula od karti", ,,Grom iz plavog neba"... Sarađivao je sa Miroslavom Tadićem na albumima ,,Kruševsku", ,,Treta majka", ,,Live in Belgrade" i ,,Live in Zagreb". Ti albumi uperili su sasvim novo svetlo na akustičnu gitaru Vlatka Stefanovskog, njegov rad, i na njegove eksperimente sa tradicionalnom makedonskom muzikom.

U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao po celom svetu sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stohelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman i Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, i mnogi drugi. Njegov nedavni rad takođe uključuje muziku za filmove, pozorište i balet.

Vlatko je nastupao kao solista sa brojnim džez i simfonijskim orkestrima: Tonkunstler orkestar iz Beča, Simphonieta orkestar iz Sofije, slovenski orkestar filharmonija - Ljubljana, Studentski Simfonijski orkestar iz Skoplja – Makedonija, FulKul Džez Big Band, Ljubljana, hrvatski Big Bend, Big Bend RTS...

Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonu. Sa svojim Vlatko Stefanovski Triom nastupao je širom planete. U 2007. godini Stefanovski je postao i počasni doktor u oblasti umetnosti na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju.

Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, dok će posle biti skuplje.

Pogledajte još