Sutra počinje 22. Festival evropskog filma Palić

Njemu i našem cenjenom autoru Želimiru Žilniku će neposredno pre toga biti uručena nagrada „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu. Nagrade će im uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu (drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu), Dome Karukoski, finski reditelj, Agnes Kočiš (Ágnes Kocsis), mađarska rediteljka, Mira Fornaj (Mira Fornay), slovačka rediteljka, Sergej Trifunović, srpski glumac i Johanes Kunke, švedski glumac. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Prisutnom auditorijumu predstaviće se takođe Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari. Članovi žirija su: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za „Hollywood Reporter“, „Variety“ i za „British Film Institute“, Đerđ Baron (György Báron), najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 - Vladimir Džudović.

Publici će se obratiti i Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, kao i Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

U subotu, 18. jula, od 18 časova, u subotičkom bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu, biće održane specijalne projekcije dva kratka filma Roja Andersona - „Nešto se dogodilo“ (24 min) i „O slavni svet“ (14 min), nakon kojih će biti upriličen razgovor selektora Petra Mitrića sa poznatim švedskim sineastom pred prisutnom publikom.

22. Festival evropskog filma Palić održaće se od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici pod sloganom Evropski san.

Pogledajte još