JA VOLIM SAMO SEBE: Odgovorite na ova pitanja i saznajte da li ste narcis

Zahvaljujući telefonima s kamerom, rijaliti programima i društvenim medijima, zaljubljenost u sebe nikad nije bila društveno prihvaćenija.

Iako narcisi mogu imati neke dobre osobine, poput snažnog samopouzdanja, emotivne stabilnosti i tendecije da se istaknu kao vođe, često bivaju i manipulativni, sebični, agresivni i arogantni, što i nisu osobine ličnosti kakvu želimo za svog prijatelja ili partnera.

U novoj knjizi dr Krega Malkina, psihologa sa Harvarda, nalazi se interesantan test koji može da utvrdi da li ste i sami narcis.

“Većina istraživanja počinje pretpostavkom da je loše biti narcis. Ali očigledno je da postoje i njegove dobre strane. Kako bismo ljude uspeli pravilno da klasifikujemo, kolege i ja smo napravili skalu narcizma. Za te potrebe prikupili smo podatke o više stotina ljudi, mladih i starih, širom sveta”, kaže Malkin.

Evo njegovog testa:

Na skali od jedan do pet ocenite koliko se slažete ili ne slažete sa navedenim izjavama (jedan označava najmanje slaganje, a pet najveće):

  1. Znam da sam zbog nečeg poseban/posebna.
  2. Dobar/dobra sam u mnogo stvari u poređenju s većinom ljudi.
  3. Tajno verujem da sam bolji /bolja od većine ljudi.
  4. Volim izazovne zadatke.
  5. Prepreke me retko usporavaju.
  6. Samouveren /samouverena sam, ali i brižan/brižna.
  7. Osećam se neprijatno kad sam u centru pažnje.
  8. Teško prihvatam komplimente.
  9. Ne volim da govorim o sebi.

Rešenja:

Ekstremni narcizam: Saberite rezultate od 1 do 3 i napišite rezultat:

Zdrav narcizam: Saberite rezultate od 4 do 6 i napišite rezultat:

Zatvorenost u sebe: Saberite rezultate od 7 do 9 i napišite rezultat:

Sva tri rezultata odnose se na narcizam, ali ukazuju na različito ponašanje.

Zatvorenost u sebe: 10 je prosek, dok je rezultat veći od 12 znak da ste zaista zatvoreni u sebe. To znači da se uvek strahujete da ste previše nametljivi i da retko uspevate da se izborite za svoje potrebe.

Zdrav narcizam: 11 je prosek, dok je 12 i više znak da se zaista možete smatrati zdravim narcisom. Vaše osobine su empatičnost, ambicioznost, brižnost i samouverenost.

Ekstremni narcizam: 9 je prosek, a 10 znači da preterujete u svojoj samozaljubljenosti. Ekstremni narcisi su sebični, manipulativni, zahtevni i arogantni. Ipak, ako imate manje od 25 godina, to se može vremenom promeniti.
Izvor: Dejli mejl

Foto: Arhiva Nadlanu