CRVENI METEO ALARM NA SNAZI: Temperature i dalje opasne po život

0

Temeperatura će danas biti još toplija nego juče, ponegde i do 41 stepen.

Visoke temperature trajaće još devet dana, tropski talas stigao je sa severa Afrike i nakon Španije i Portugalije stigao je i do Srbije.

Tek se 27. jula očekuje manja temperatura uz kiše.

Osim toga i Republički Hidrometeorološki Zavod izdao je upozorenje da će danas i tokom iduće sedmice vreme u Srbiji biti veoma toplo, s maksimalnom temperaturom od 34 stepena do 38 stepeni.

Aktivan je i crveni meteo-alarm.

Temperatura će u nedelju, u većini mesta Srbije dostići oko 39 stepeni, a u ponedeljak, 20. jula, ta temperatura će se zadržati u južnim i istočnim krajevima, piše u upozorenju.

Crveni meteoalarm: Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Vreme u Srbiji danas će biti sunčano i veoma toplo. Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 18 do 25, najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

U Beogradu se takođe očekuje sunčano i veoma toplo vreme. Uz slab vetar promenljivog pravca, jutarnja temperatura biće oko 25, a najviša dnevna oko 39 stepeni.

U narednih sedam dana u Srbiji će se zadržati sunčano i veoma toplo vreme. Temperatura će biti znatno iznad prosečnih vrednosti. U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde su mogući kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za nedelju, 19. jul:

Očekuje se nepovoljna meteorološka situacija za sve hronično obolele i osetljive osobe. Naročit oprez se savetuje srčanim bolesnicima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Termički uslovi znatno iznad prosečnih vrednosti zahtevaju opreznost, pa se preporučuje adekvatno odevanje, boravak u hladovini i adekvatna zaštita od UV zračenja, ukazali su meteorolozi.

Izvor: b92.net

Foto: arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.