A SADA NAM JE PREKO POTREBAN: 3 opasnosti koje vrebaju u kockicama leda

1. U aparatima za led akumuliraju se bakterije. One kontaminiraju vodu tokom procesa smrzavanja i nastajanja leda. Ledomat se uglavnom ne tretira kao ostali kuhinjski aparati tj. ne čisti se zbog predrasude da nije prljav. Međutim, to je greška i trebaju mu redovni tretmani čišćenja.
Uvek operite ruke pre nego što krenete da vadite led iz posudica kako ga ne biste 'zarazili' bakterijama koje se nalaze na njima.

2. Najveći krivac za kontaminaciju leda je buđ. Iako hladne temperature ne podstiču stvaranje buđi, do problema dolazi ako se ledomat često gasi.

Tada dolazi do topljenja, skupljanja vlage i do stvaranja buđi. Ledomat obavezno treba očistiti pre upotrebe, pogotovo ako je dugo bio van upotrebe.

3. Bakterije vole i lopaticu za led. Ako recimo konobar uzima lopaticu za led neopranim rukama i onda je vrati u ledomat, bakterije s njegovih ruku prelaze u aparat i direktno na led.

Isto važi i za 'kućno' vađenje leda. Uvek operite ruke pre nego što počnete da vadite led iz posudica. Mikrobiolozi upozoravaju da led može postati ozbiljan izvor zaraze i zato s njim treba biti oprezan.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: yayimages