Dokumentarni film sa Alom Gorom nominovan za Oskara

NJUJORK, 23. januara 2007. (Beta-AP) – Dokumentarni film “An Inconvenient Truth” (Neprijatna istina), u kojem bivši potpredsednik SAD Al Gor (Gore) ukazuje na opasnosti koje donosi globalno zagrevanje, dobio je dve nominacije za Oskara.

Film je nominovan u kategorijama najbolji dokumentarni film i najbolja originalna pesma.

Iako lično nije dobio nominaciju – za Oskara se nadmeću režiser filma Dejvid Gugenhajm (David Guggenheim) i pevačica Melisa Eteridž s pesmom “I Need to Wake Up” – Gor je izjavio da je “oduševljen” zbog uspeha filma.

“Ovaj film… skrenuo je pažnju na klimatsku krizu ljudima u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Zahvalan sam celom timu i zadovoljan što je akademija ukazala počast njihovom radu. Ovaj film je dokaz da filmovi mogu da promene stvari”, naveo je Gor u saopštenju.

Gorovi pomoćnici navode da bivši potpredsednik planira da se prošeta po crvenom tepihu na svečanoj dodeli Oskara 25. februara.

“Neprijatna istina” postigla je uspeh kod publike i kritike. Film je zaradio više od 24 miliona dolara (18,55 miliona evra), čime je dospeo na treće mesto po zaradi dokumentarnih filmova u istoriji.

Za Oskara za najbolji dokumentarni film nominovani su i “Deliver Us From Evil“, priča o skandalu zbog seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, “Iraq in Fragments“, o sukobu između sunita i šita u toj zemlji, “Jesus Camp“, o letnjem hrišćanskom kampu i “My Country, My Country“, o mesecima pred izbore u Iraku u januaru 2005.

Al Gor izjavio je da ne planira da se ponovo kandiduje za predsednika SAD, ali nije ni isključio tu mogućnost.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.