Dokumentarni film sa Alom Gorom nominovan za Oskara

NJUJORK, 23. januara 2007. (Beta-AP) - Dokumentarni film "An Inconvenient Truth" (Neprijatna istina), u kojem bivši potpredsednik SAD Al Gor (Gore) ukazuje na opasnosti koje donosi globalno zagrevanje, dobio je dve nominacije za Oskara.

Film je nominovan u kategorijama najbolji dokumentarni film i najbolja originalna pesma.

Iako lično nije dobio nominaciju - za Oskara se nadmeću režiser filma Dejvid Gugenhajm (David Guggenheim) i pevačica Melisa Eteridž s pesmom "I Need to Wake Up" - Gor je izjavio da je "oduševljen" zbog uspeha filma.

"Ovaj film... skrenuo je pažnju na klimatsku krizu ljudima u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Zahvalan sam celom timu i zadovoljan što je akademija ukazala počast njihovom radu. Ovaj film je dokaz da filmovi mogu da promene stvari", naveo je Gor u saopštenju.

Gorovi pomoćnici navode da bivši potpredsednik planira da se prošeta po crvenom tepihu na svečanoj dodeli Oskara 25. februara.

"Neprijatna istina" postigla je uspeh kod publike i kritike. Film je zaradio više od 24 miliona dolara (18,55 miliona evra), čime je dospeo na treće mesto po zaradi dokumentarnih filmova u istoriji.

Za Oskara za najbolji dokumentarni film nominovani su i "Deliver Us From Evil", priča o skandalu zbog seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, "Iraq in Fragments", o sukobu između sunita i šita u toj zemlji, "Jesus Camp", o letnjem hrišćanskom kampu i "My Country, My Country", o mesecima pred izbore u Iraku u januaru 2005.

Al Gor izjavio je da ne planira da se ponovo kandiduje za predsednika SAD, ali nije ni isključio tu mogućnost.

Pogledajte još