KAD NE MOŽEŠ DA SE ZAUSTAVIŠ: 5 razloga zbog kojih preterujemo u hrani

1. Nedostatak sna

Pojedinci koji ne spavaju dovoljno, sledeći dan pojedu u proseku 550 kalorija više od onih koji spavaju dovoljno, prenosi Men's Fitness. Takođe, ljudima koji su često umorni mnogo je lakše da nešto samo "ubace u usta", nego da skuvaju. "Iscrpljena osoba energiju će tražiti u hrani, a onda to postane navika."

2. Treninzi

Računica je vrlo jednostavna - što je trening češći i intenzivniji, telu treba više kalorija. To je još jedan od razloga zašto se ne bi smelo preterivati u teretani.

3. Nedostatak vode

Čak i kad ne osećaš žeđ, voda pre obroka može ti pomoći da kontrolišeš koliko jedeš. Jedno američko istraživanje je pokazalo da osobe koje popiju samo dve čaše vode pre, pojedu 70 do 90 kalorija manje tokom obroka.

4. Televizija

Svi imamo isti problem - sednemo ispred televizora i prvo na šta pomislimo je hrana. A takvo "ometano jedenje" tera nas da jedemo više nego inače. Pametnija alternativa? Odvoji malo vremena pre nego što sedneš pred TV, napravi pošteniji obrok i pojedi ga u miru.

5. Izlazak s prijateljima

Dokazano je da kad izlazimo s prijateljima na večeru, jedemo više nego inače. To ne znači da više ne treba izlaziti, ali mogli bi da pripazimo na količinu takvih izlazaka. Isto je i s konzumacijom alkohola, s kojim najteže kontrolišemo apetit.

Izvor: index.hr

Pogledajte još