Doktori savetuju: Hladovina, tečnost i lagana hrana spas od vrućine

Macura kaže da od 10 do 17 časova treba izbegavati direktno izlaganje suncu zbog visokog indeksa UV zračenja.

Portparol Hitne pomoći je savetovala adekvatno oblačenje, uzimanje osvežavajućih napitaka, minerala, natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a hroničnim bolesnicima umerenost u obavljanju fizičkih poslova.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se mediteranska hrana, boravak u hladovini - parkovima i šumama i nekonzumiranje alkohola, nošenje boce i korišćenje cisterni sa vodom.

Potrebno je uzimati voće i povrće, stvarati promaju u stanovima, spuštati roletne, rashladjivati prostorije, uzimati voćne sokove, lubenice, dinje i sladoled, koristiti suncobran i lepeze, odmarati se i biti oprezan na kupalištima i u saobraćaju, savetovala je ranije Macura.

Osobe, koje se vraćaju sa posla da, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takodje, ranije portparol Hitne pomoći.

Poželjno je, prema njenim rečima, da gradjani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.
Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.
Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, poručila je, takodje, ranije portparol Hitne pomoći.

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura biti od 34 do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje najviša temperatura od oko 37 stepeni.

Izvor: Blic

Pogledajte još