ČETIRI GODINE NIJE SA NAMA: Na današnji dan preminula je pevačica koju smo svi voleli

Njen čist glas, po količini melanholije sličan onom koji je imala Bili Holidej, i autodestruktivni stil života učinili su da Ejmi Vajnhaus postane jedna od omiljenih pevačica među različitim generacijama ljubitelja pop muzike.

Beskompromisna i drugačija u odnosu na sve ostale vokalne solistkinje, Ejmi je ostavila duboki trag u muzici, uprkos činjenici da je bila aktivna manje od 10 godina.

Rođena je u Londonu 14. septembra 1983. u porodici jevrejskog porekla. U detinjstvu je bila izuzetno vezana za baku Sintiju. U mladosti pevačica i devojka džez legende Ronija Skota, Sintija je presudno uticala da Ejmi upiše umetničku srednju školu u kojoj je, pored ostalih, imala i predmet posvećen solo pevanju. U školi nije blistala. Zbog buntovnog duha škole je menjala često kao boje kose. Sa 14 godina je probušila nos što je za konzervativnu direktorku škole “Susi Earnshaw Theatre” bio dovoljno snažan argument da sugeriše Ejmi da pronađe novu sredinu za obrazovanje. Do mature promenila je još četiri škole. Kroz igru sa bratom Aleksom koji je svira na dečijoj gitari rodila se potreba da piše tekstove i komponuje muziku.


Dok je slušala svoje rane uzore Saru Von i Dajanu Vošington, maštala je da stane na scenu i peva s džez orkestrom. Ipak, nije imala jasnu ambiciju da gradi muzičku karijeru već se posvetila novinarstvu. Nekoliko meseci je radila za World Entertainment News Network pre nego što je dobila ponudu da peva prateće vokale za Nacional Youth Jazz Orchestra. Otprilike u to vreme, tokom 2000. godine, Ejmin najbolji prijatelj Tajler Džejms poslao je njene demo snimke prijatelju u jednoj izdavačkoj kući. Snimak su čuli ljudi Universala koji su mesecima bezuspešno pokušavali da uđu u trag klinki koja fantastično peva. U međuvremenu Ejmi je već stigla do EMI kuće zahvaljujući vezi sa producentom Salamom Remijem. Njen debi album “Framk” pojavio se 20.oktobra 2003. Na njemu se na prvo slušanje mogao uočiti snažan džez uticaj. Kritike su bile toliko pozitivne da je zaradio nominaciju za najbolji debitanstski album na dodeli BRIT nagrada.

Kada je Mark Ronson pustio u svoojoj emisiji na East Village radiju njene demo snimke pesama “Rehab” i “You Know I'm Not Good”, nastala je histerija u Njujorku. Ejmi je bila na pragu svetske slave. Ona je ubrzo stigla snimanjem albuma “Back to Black” na kojem nije bilo prosečne pesme. Album je prodat u dva miliona kopija i nekoliko nedelja prpošno zauzimao prvo mesto britanske liste.

U mesecima velikog uspeha, nemogavši da prihvati sve zahteve muzičke industrije, kreće njen sunovrat. Na autoputu autodestrukcije kojim se kretala velikom brzinom pridružili su joj se pilule za smirenje, heroin, ekstazi, ketamin, alkohol, kokain i dečko i suprug Blejk Fidler. Otkazivanje nastupa zbog odlaska na rehabilitacije i “emotivne potišnenosti”, kako je pisalo u saopštenjima njenog PR tima, postajali su sve češći. Okićena Gremi nagradama uspevala je da zadrži svoje pozicije sve do 2011. U jednom od poslednjih intervjua otkrila je da iz depresije nije praktično izlazila od 2006. Kad joj je preminula baka Sintija.

Dva bolničara Hitne pomoći potvrdila su da je Ejmi Vajnahaus bila mrtva kad su stigli na poziv u porodičnu kuću Vanjnhausovih u Kemdenu. Bio je 23. jul 2011. U oktobru iste godine londonska policija je izdala saopštenje sa autopsije u kojem je navedeno da je Ejmi Vajnhaus imala pet puta veću količinu alkohola u krvi od dozvoljene u saobraćaju. U trenutku kad je pronađena mrtva pored nje su bile tri boce vodke, dve velike i jedna mala.

Poslednji javni nastup imala je 20. jula kada se u Kemdenu pridružila na sceni svojoj kumi Dioni Bromfild, a ne kako se kod nas još tvrdi 18. juna u Beogradu.

Beogradski koncert, na kojem je jedva stajala na nogama i za 40-ak minuta otpevala tek pet-šest pesama, ostaće upamćen kao poslednji solo koncert. Iako je posle njega imala zakazano još 11 nastupa, uključujući one u Atini i Istanbulu, cela turneja je otkazana.

Iza Ejmi je ostalo nekoliko velikih hitova i tuga što je otišla prerano. Da je uspela da kontroliše poroke uveren sam da bi stvorila još mnogo divnih pesama, jer nije bila samo odlična pevačica, nego i sjajni tekstopisac i kompozitorka.

B. Jakić

Pogledajte još