Festival evropskog filma Palić: ZLATNI TORANJ filmu "Ovnovi"

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM
dodeljuje se islandskom filmu OVNOVI, u režiji Grimura Hakonarsona.
“OVNOVI su priča o dva brata koji gube ono što im je najvažnije: svoje ovce, koje su njihovo nasleđe, kao i krvno srodstvo. To je film koji govori o univerzalnoj potrebi čoveka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način.”

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU
dodeljuje se Magnusu von Hornu za režiju filma ŽIVOT POSLE, realizovanog u poljsko-švedskoj koprodukciji.
“U filmu ŽIVOT POSLE vidimo mladića koji se vraća kući, u malo selo, nakon užasnog zločina.
Reditelj se igra veoma rizičnim stavovima kada onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani rediteljski debi je izuzetna.”

Žiri je odluke doneo jednoglasno, ali je naglasio da kada se dve ovce takmiče, jedna može da izgubi za prsa.

GALEBOVI NAJBOLJI U PARALELAMA I SUDARIMA

ODLUKA MEĐUNARODNOG ŽIRIJA KRITIKE TAKMIČARSKOG PROGRAMA PARALELE I SUDARI

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari 22. Festivala evropskog filma Palić 2015, koji je održan na Paliću i u Subotici od 18. do 24. jula, radio je u sastavu: uticajni britanski filmski kritičar Majkl Petison, najpriznatiji mađarski filmski kritičar Đerđ Baron i srpski filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda Vladimir Džudović, članovi.
Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeću odluku:

Nagrada za najbolji film dodeljuje se ruskom filmu GALEBOVI u režiji Ele Manžejeve.

(old_image)

“Film je jednostavna priča o sudbini žene rastrzane između savremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje, već takođe najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava.”

Specijalno priznanje žiri je, posthumno, dodelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za “izuzetno odigranu poslednju ulogu u filmu BEZ STEPENIKA Marka Novakovića”.

Nagrada “Sejfi Teoman” ivanu ostrohovskom

Nagradu “Sejfi Teoman”, za najhrabriji prvi ili drugi film, Umetnički savet Festivala evropskog filma Palić 2015. dodeljuje Ivanu Ostrohovskom za slovački film KOZA.
“Stilom filma, na granici između dokumentarnog i igranog, reditelj Ivan Ostrohovski pažnju usmerava na upozorenje da svuda oko nas vreba nemoć za bilo kakvu akciju.”

Nagrada Umetničkog saveta Festivala dodeljuje se Marku Novakoviću za srpski film BEZ STEPENIKA za “dirljivu priču o trećem dobu kojoj je snagu dala gluma Vlastimira Đuze Stojiljkovića”.

Pogledajte još