OD SUNĐERA DO KRASTAVCA: 4 faze erekcije kroz koje prolazi svaki penis

Oko 52 posto muškaraca od 40 do 70 godina iskuse erektilnu disfunkciju, ali danas i sve više mlađih muškaraca pati od tog problema. Najčešći uzroci erektilne disfunkcije u dobu do 40 godina su stres, prekomerno uživanje u alkoholu, cigaretama i drogi, narušeno samopouzdanje, zavisnost od pornografije, problemi u ljubavnom odnosu. Kod starijih je situacija nešto drugačija, odnosno okidači su često fiziološki - povišen nivo šećera u krvi, manjak polnog hormona testosterona, povišen krvni pritisak, problemi s krvnim žilama.

Četiri stadijuma erekcije

Biofarmaceutska kompanija Pfizer razvila je jedinstvenu skalu erekcije po stadijumima kako bi pomogli muškarcima, njihovim partnerkama i lekarima u dijagnozi problema.

Stadijum 1 - sunđer (Iako je veći nego u stanju potpune opuštenosti, penis je i dalje mekan pa je penetracija nemoguća)

Stadijum 2 - oguljena banana (Penis je nešto tvrđi i podignutiji, ali nedovoljno za penetraciju)

Stadijum 3 - neoguljena banana (Penis je dovoljno tvrd za penetraciju i podignut, ali ne u potpunosti tvrd)

Stadijum 4 - krastavac (Penis je potpuno tvrd i podignut u punoj svojoj dužini)

Kod seksa, ako taj dan već nije došlo do ejakulacije, u normalnom stanju bi muškarac trebalo da postigne četvrtu fazu. Ako tokom seksa dostigne samo treću fazu, a povremeno dolazi do "pada" i prelaska u drugu fazu, pa se to ponavlja kroz više odnosa, moguće je da postoji problem.

Lečenje erektilne disfunkcije

Kod utvrđenog problema potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, uključujući hormone štitne žlezde, holesterol i razinu testosterona i šećera u krvi. Daljim pregledima mogu se isključiti problemi s krvnim žilama, pritiskom i srcem. Kod blažih problema pomaže već i mršavljenje, usvajanje zdravih životnih navika poput vežbanja, kao i izbegavanje cigareta, alkohola i opojnih supstanci.

Kod većih problema koriste se razni lekovi poput viagre i cijalisa. Oni omogućavaju bolji protok krvi u penis, a ako je problem u niskom testosteronu, on se nadoknađuje dodacima tog polnog hormona.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još