Izbori poništeni na 14 mesta ali se neće ponavljati

BEOGRAD, 24. januara 2007. (Beta) - Republička izborna komisija (RIK) odlučila je u sredu rano ujutru da se ne ponove izbori na 14 biračkih mesta gde su prethodno poništeni zbog teških nepravilnosti, na gotovo desetočasovnoj sednici koja je često prekidana pauzama, verbalnim duelima i u kojoj je umalo došlo i do fizičkog obračuna članova.

Sednica RIK-a, na kojoj je odlučeno da se izbori zbog nepravilnosti ponište na po jednom mestu u Senti, Knjaževcu, Vršcu, Šapcu, Bujanovcu, Rumi, Paliluli, Boljevcu, Gadžinom Hanu, Čajetini, Barajevu, Preševu i na dva mesta u Lipljanu, trajala je od utorka u 17 sati do srede u 2.30 posle ponoći.

Iako je u toku večeri odlučeno da se izbori na pojedinim biračkim mestima u tim gradovima ponište, nije bilo dovoljno podrške za njihovo ponavljanje jer su predstavnici Demokratske stranke Srbije smatrali da za tim nema potrebe jer se radi o broju glasova koji ne bi uticao na krajnji rezultat.

Predstavnici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke protestovali su jer su smatrali da na taj način neće biti moguće utvrditi konačne rezultate parlamentarnih izbora i ukazivali da je na taj način uskraćeno biračko pravo ljudima koji žive u tim sredinama.

Najveću polemiku izazvalo je biračko mesto Obilić 2, gde je došlo do grubog kršenja izborne procedure kada je jedan pijani birač razbio glasačku kutiju jer mu nije dozvoljeno da glasa u ime supruge.

Predsednik RIK-a je stavio na glasanje predlog da se izbori ponove na biračkim mestima gde su poništeni zbog nepravilnosti ali ta odluka nije doneta jer je za nju glasalo 16 članova RIK-a.

Za donošenje odluke i ponavljanje izbora 30. januara bila je potrebna podrška 18 članova RIK-a.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.