OPASNOSTI tropskih vrućina: Najčešća greška koju vozači prave sa klimama

0

– Kad je temperatura u automobilu 35 stepeni, vozač reaguje 20 posto sporije nego kad je mnogo podnošljivijih 25. Taj rizik jednak je vožnji sa 0,5 promila alkohola u krvi

Velike vrućine prava su gnjavaža, a posebno mogu zagorčati vožnju u automobilu, i to baš kada mnogi kreću na duga putovanja na more. Klima-uređaji pomažu, ali i njih treba pravilno koristiti.

Angel Suárez, inženjer u Seatovom tehničkom centru, objašnjava kako je jedna od najčešćih grešaka koje vozači prave sa klimama prethodno neprovetravanje automobila.

– Ako otvorimo prozore oko 30 sekundi pre paljenja klime, prvobitna vrelina automobila će se sama od sebe raspršiti – objašnjava Suárez. On takođe preporučuje upotrebu automatskih podešavanja klime kako bi se hladniji vazduh ravnopravno distribuirao u kabini, a savetuje i da se temperatura ne namešta ispod 21 stepena kako se potrošnja goriva ne bi povećala.

Suárez upozorava i da vrlo visoke temperature mogu da negativno utiču na vozačke sposobnosti.

– Kad je temperatura u automobilu 35 stepeni, vozač reaguje 20 posto sporije nego kad je mnogo podnošljivijih 25. Taj rizik jednak je vožnji sa 0,5 promila alkohola u krvi – kaže Suárez.

Nadlanu / izvor: portaloko

Foto: yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.