Šansa da sredovečna glumica osvoji Oskara

LOS ANĐELES, 24. januara 2007. (Beta-AFP) - Od pet glumica nominovanih za Oskara za glavnu ulogu, tri, po godinama, spadaju u sredovečne ili starije, čime se povećava mogućnost da zlatna statueta pripadne nekoj zreloj glumici, prvi put od 1990.

"Oni obično više vole mlada lica", primećuje Tom O'Nil (Neil), urednik dodatka "Los Anđeles tajmsa", "Envelop" (Envelope) specijalizovanog za sedmu umetnost, komentarišući jučerašnje saopštenje američke filmske akademije.

Dobitnica Zlatnog globusa Britanka Helen Miren (Mirren), nominovana za ulogu u filmu "Kraljica" ima 61 godinu i ne krije bore i sedu kosu. Meril Strip (Meryl Streep) ("Đavo nosi Pradu"), 14. put kandidatkinja za Oskara, od nje je mlađa četiri godine.

Druga britanska glumica u trci za Oskara je Džudi Denč (Judi Dench) ("Notes on a Scandal") koja je u decembru proslavila 72. rođendan.

Preostale dve pretendentkinje na Oskara su znatno mlađe: Kejt Vinslet (Kate Winslet) ima 31 godinu a Penelopa Kruz (Cruz) 32.

Da nema reputaciju favorita, Helen Miren po statistici ne bi imala skoro nikakve šanse da pobedi na dodeli 25. februara: posle Džesike Tendi (Jessica Tandy) koja je imala 80 godina kada je 1990. dobila Oskara za glavnu ulogu u filmu "Vozeći gospođicu Dejzi", nijednoj glumici starijoj od 50 godina to nije pošlo za rukom.

"Zna se da, kad je o Oskarima reč, žene iznad 50. retko pobeđuju. Samo je jedna glumica starija od 50 godina dobila Oskara u poslednjih 15 godina, a to je bila Džudi Denč za epizodnu ulogu u `Zaljubljenom Šekspiru' 1999.", podseća O'Nil.

"To je sramota, ali u Akademiji je veliki broj vremešnih heteroseksualaca koji bez stida žude za mladim ženama. Njihova težnja je očigledna", navodi jedan stručnjak konstatujući da godine i bore nisu prepreka za glumce da osvoje Oskare.

Proteklih godina osvajali su ih, bez muke, ih glumci u sedmoj i osmoj deceniji kao Morgan Frimen (Freeman), Majkl Kejn (Michael Caine) i Džek Nikolson (Jack Nicholson).

Pogledajte još