Nova aukcija kolekcija Iva Sen Lorana

PARIZ, 1. novembra 2009. (Beta-AFP) - Oko 1.200 predmeta i umetničkih dela iz stanova i kuća koje su delili Iv Sen Loran i Pjer Berže biće ponuđeno na prodaju na aukciji u Parizu koja će trajati od 17. do 20. novembra. Prihod od prodaje namenjen je istraživanjima virusa side i borbi protiv te bolesti, saopštila je aukcijska kuća Kristi koja organizuje prodaju.

Prema procenama stručnjaka, aukcija bi mogla da donese između tri i četiri miliona evra. To će biti manje spektakularan događaj od februarske aukcije dela zbirke Sen Loran-Berže koja je donela 342,5 miliona evra. Tad su otkupljena 733 dela među kojima su bili radovi Matisa, Pikasa, Mondrijana i Ležea. Posle smrtim modnog kreatora, juna 2008, njegov životni saputnik, poslovni čovek Pjer Berže odlučio je da rasproda kolekciju koju su zajednički skupljali 50 godina.

U ponudi novembarske aukcije su crteži i slike majstora iz 19. veka, moderna i savremena umetnost, grafike i primenjena umetnost, skulpture, keramika, nakit, nameštaj i knjige. Većina ih potiče iz zamka Gabrijel, zdanja u Normandiji u blizini Dovila, ali i iz pariskih stanova u kojima su oni živeli.

Pogledajte još