DANAS JE OGNJENA MARIJA: Svi kojima se OVO dogodilo, treba da slave današnji dan

0

Dan kada crkva slavi Svetu mučenicu Mariju, koja je stradala u vreme Dioklecijanovih progona. Posle mučeničke smrti, njene mošti postaše čudotvorne i isceliteljske. Zato su oduvek poštovane.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i da svetac uvek u leto pita sestru kada je njegov dan, a ona od njega krije datum jer svetac može toliko da se raspusti i šenluči da gromovima pobije čitav svet. Ognjenu Mariju slave oni koji su nekad imali štete od groma ili oluje.

Postoji narodna poslovica: Ko slavi Mariju, siguran je u letinu!

Priča iz Vasojevića kazuje da je baba Vida ovog dana grebenala vunu, kad u zlo doba kuća poče da se trese i zidovi da pucaju. Baba iznenađeno skoči i dohvati dvoje sinovljeve dece, svoje unučadi, pa potrča na vrata. Na vratima je Ognjena Marija zaustavi i reče da bi celu kuću satrla da nije dece u babinim rukama. Baba joj se pokloni i kroz plač izmoli oproštaj. Ognjena Marija odmahnu rukom i babi iskrivi usta od uva do uva, a decu blagosilja. Kasnije su babu jedva izlečili u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, a mnogi Vasojevići od tada slave ovaj dan.

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.