Riblja Čorba

Dve i po godine nakon prvog nastupa u Areni, sa horom i simfonijskim orkestrom, Riblja čorba, po mnogima najveći bend jugoistočne Evrope, uspeo je da ponovo napravi spektakl, a da se pri tom izbegne ponavljanje koncepta. Uostalom, na to ih je obavezivala činjenica da je, danima pred koncert, vladala prava jagma za ulaznicama, a da su oni koji su želeli da obezbede kartu za ne tako mali fan pit morali to da učine nekoliko nedelja ranije.

Arena je oko 21.00 bila krcata – pola sata kasnije svetla su se ugasila, i onda...
Ravnodušan prema plaču. Posle više od dve decenije, Čorba je počela koncert sporom pesmom – prvo u nizu iznenađenja, doduše ne za celu halu. "Testiran" je ovakav start nedavno na koncertima u Ljubljani, Banjaluci, sve je, naravno, brzo prostrujalo Internetom – no, bez obzira na to, atipičan početak je bio prava stvar.

Radiću šta god hoću. Jasno je bilo da će, odmah posle laganog starta, zagrmeti. Uvodna pesma sa aktuelnog albuma "Minut sa njom", tematski donekle slična sa prethodnom, spada u grupu idealnih za "raspaljivanje mase" - to se, upravo i desilo. .Nojeva barka. Naslovnu numeru sa albuma iz '99. bend drži u set listi neprekidno već deset godina – ne bez razloga. Za osvežen "a capella" početak – bravo!

Srbin je lud. Tek pred ovu pesmu, baš kao i pre dve godine, Bora se "obratio naciji" - baš u tim momentima mu je bačena srpska zastava. "Kako sada da budem bezobrazan, kad ima toliko mladog sveta", rekao je, ali je ubrzo ipak ispričao za njega karakterističan "piip" vic i doneo logičan zaključak – "Srbin je lud". Mnogi su bili mišljenja da, u žestokoj konkurenciji, ova pesma treba da "leti" sa liste, međutim, Bora je insistirao da, kao "prava navijačka", ostane i, ispostavilo se – bio je u pravu.

Jedino moje. Brzo je došlo vreme za prvu, mnogim srcima dragu baladu, a recitovanje nove ljubavne pesme "Šerše la fam" poslužilo je kao sasvim prikladan uvod. A onda, Poslednja pesma o tebi. "I uvek svečano obećam...", počeo je Bora, cela hala mu se brzo pridružila u, po mnogima, najlepšoj pesmi koju je bend snimio u ovom veku.

Pa Minut sa njom, romantična numera adekvatno vizuelno ispraćena. "Oživljen" je omot albuma gde baletski par pleše pod pahuljama – čast da pokažu svoje umeće na bini pripala je Vladi i Milici. Zatim, Rokenrol za kućni savet. Publika je neumorno godinama u raznim gradovima pevajući "Komšije će da me biju...", praktično, "primorala" bend da konačno, posle više od dve decenije, u repertoar vrati kultnu uvodnu pesmu sa debi albuma "Kost u grlu".

Nemoj da ideš mojom ulicom, stari, dobri "hitić na prvu loptu" takođe dugo nije bio u listi. Volim, volim, volim žene. Još jedan "kambek oldtajmera", mnogi muškarci su otvorenih usta ispratili šta se dešava. Gomila uglavnom polugolih, "obdarenih" devojaka se pojavila na bini, dve su čak bile potpuno obnažene. Leteli su brusevi, uvijale su se lepotice oko Bore – svaka čast bendu kako je održao koncentraciju da ne isfalšira u takvim okolnostima. Plesna grupa "Mulen Ruž" čuvene Branke Blek Rouz i "dobrovoljke", kako ih je najavio Bora, učinile su da Arena nekoliko minuta bude u potpunom šoku.

Uz."Vetar duva, duva, duva" strasti su morale da se smire – idealan trenutak da se, kako red i običaji nalažu, predstavi grupa. Ovoga puta, Bora je izbegao sve političke provokacije, pa članovi benda sada nisu bili haški optuženici već, jednostavno – robijaši. "Trideset jednu godinu robija u Ribljoj čorbi – pa da je ženu ubio, dobio bi manje" - duhovito je Bora predstavio svoju "desnu ruku" Mišu. 12. Dva dinara, druže.

I onda - Nemoj srećo, nemoj danas, još dva klasika iz '81, ali ovoga puta sa drugog albuma, "Pokvarena mašta i prljave strasti". "Morska žurka" usred beogradske jeseni se nastavila... Pa Muško od plastelina, živ(lj)a verzija jedne od najlepših pesama sa aktuelnog albuma zvuči još bolje nego na CD-u.

Rekla je - najveća "pobeda" fanova Riblje čorbe je što su, uglavnom preko foruma na zvaničnom sajtu benda, konačno ubedili grupu da čuvenu pesmu sa sporim strofama i "šutka-refrenom" zasviraju uživo, 28 godina posle objavljivanja ! Al Kapone, "Tri A" deo je započeo još jednim osveženjem liste. I onda Avionu, slomiću ti krila, pa Amsterdam. Na bini su se, baš kao nekad davno, uz ovu numeru pojavili bacači vatre i žongleri. Ovoga puta, to su bili prvaci Slovenije u žongliranju, Blaž i Matijaž. Na brzinu sklepane strofe, dan pred koncert, zazvučale su simpatično, pomoć je pružio čak i ruski ataše. S obzirom na sve to, "Kaljinka" kraj nije bio neočekivan.

Gde si u ovom glupom hotelu, Kada padne noć, Džindžerovo soliranje, pa "eksplozija" sa uvodnim rifom na početku ove, mnogima čak i najdraže pesme Riblje čorbe – sve to je već jako dobro poznat scenario pred poslednju numeru u zvaničnom delu, a koja bi bila druga nego... Pogledaj dom svoj, anđele. I bez hora, i bez orkestra, "Anđeo" uvek i svugde, jednostavno zvuči – čarobno.

Sa Bože, koliko je volim, lagano je počeo prvi bis, najlepši tekst sa "Minuta sa njom" bio je neizbežan. Uz Kad sam bio mlad, pogledao je Bora na časovnik, video da do rođendana ima pola sata i rekao "Dobro je, još uvek imam 56 godina". Nije, ipak, propustio priliku da sam sebi odrecituje jednu "rođendansku" : "U ogledalu sebe gledam / j..o te, napunio 57, al' još se ne dam...". Idealan šlagvort za jednu od najuspelijih Čorbinih obrada – bend je, uz dodatu gitarsku frazu u poslednje vreme svira bolje nego ikad.

Ostani đubre do kraja, pa Lutka sa naslovne strane, i izašlo je na binu nekoliko najaktivnijih članova, Bori je predat prigodan poklon povodom rođendana, ali i jubileja – trideset godina od čuvenog, prvog velikog beogradskog koncerta na Tašmajdanu. Čast da ga čuje cela Arena imao je mladi predsednik "kluba navijača" Stefan Bauman. Svi članovi benda su prišli uz ivicu bine, Bora je samo rekao: "Daješ da te vole...". "Ne znam da li je ijedan bend ikad doživeo da cela hala peva, a muzičari sede, slušaju i uživaju", ushićeno je izjavio po završetku koncerta.

Uz pesmu "Odlazim", izvesni Goran je na bini pitao svoju dragu da li želi da se uda za njega...Posle "Ljubav ovde više ne stanuje", ide "Dobro jutro". Pre 27 godina zatvorila je "Buvlju pijacu", a sada koncert. Nezvanična himna Tašmajdana koju Čorba ne skida sa repertoara kao da je tek sada dobila svoje pravo, simbolično mesto – na samom kraju.

Posle skoro dva i po sata bespoštedne svirke, uz jako dobro ozvučenje, teško da je iko napustio Arenu nezadovoljan.

Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još