BIO JE SARMA, KEVIN SIN I ŠUKRIJA: Predstavljamo vam kralja epizode jugoslovenskog filma

Znamo ga kao Sarmu iz “Specijalnog vaspitanja”, kevinog sina iz “Majstori, majstori”, kelnera iz “Balkan ekspresa”, Šukriju iz “Šmekera”, instruktora iz “Već viđeno”, Smrde iz “Mi nismo anđeli”... Retki su dobri filmovi snimljeni osamdesetih i devedesetih u kojima se makar na 30-ak sekundi nije pojavio Ratko Tankosić.

Rođen je 1954. u Beogradu. U mladosti se družio sa Bogdanom Diklićem i Srđanom-Điđom Karanovićem, uz čiju pomoć je dobio prve uloge. Kao tipičan predstavnik beogradskog asfalta, meke duše i čvrstih pesnica uvek spremnih za uterivanje pravde, Ratko se amaterski bavio boksom. Zbog fizionomije lica koja se retko sreće, kombinacije grubijana i dobričine, jednako uspešno je igrao uloge baraba i dobrica.

Posle uloge u čuzvenom filmu Gorana Markovića “Specijalno vaspitanje” niko ga, osim društva sa Dušanovca, biše nije oslovljavao starim nadimcima Rale i Tanki. Preko noći je postao Sarma. U manjim ili većim ulogama pojavio se u svim bitnim ostvarenjima tog vremena: “Drugari”, “Majstori, majstori”, “Variola vera”, “Balkan ekspres”, “Šećerna vodica”, “Zadah tela”, “Nešto između”, “Još ovaj put”, “Tajvanka kanasta”, “Šmeker”, “Oktoberfest”, “Razvod na određeno vreme”, “Tesna koža2”, “Već viđeno”...

Kao naturščik uspeo je da se izbori za svoje mesto u našoj kinematografiji.

Ratko se, pored glumom, bavi slikanjem. Pre renoviranja imao je atelje u Kuli “Nebojša”. Poslednji film u kojem je imao zapaženu ulogu bio je “falsifikator” Gorana Markovića.

“Štraža, ja sam fin gospodin čovek, neću da delim ovu ćeliju s manijacima. Žandarm”, čuvena je sarmina replika iz “Mi nismo anđeli” u sceni kad su se Nikola Kojo i Zoran Cvijanović našli u pritvoru.

B. Jakić

Pogledajte još