DRŽITE DIJETU, A NIKAKO DA SMRŠATE? Ovih 6 stvari goje najviše, a nisu hrana i piće

Lažemo sami sebe o svojim navikama

Mršavljenje posebnim metodama, poput potpunog isključivanja određenih namirnica iz ishrane ili gladovanja, prvih nekoliko nedelja zna da bude sjajno, ali užasno na duge staze. Osim što je gladovanje neodrživo, loše je za zdravlje, a jednom kada prestanemo sebi da uskraćujemo hranu, uglavnom sledi gubitak kontrole.

Ipak, najveći krivac za neuspeh tokom mršavljenja u takvim slučajevima je to što sami sebe lažemo. Prepodne se izgladnjujemo, ali se onda poslepodne nagradimo za to što smo gladovali – nečim što goji!

Ne razmišljajte o tome šta jedete, već kada, gde i zašto. Ako jedete uravnotežene obroke kod kuće, ali poludite svaki put kada ste u poslastičarnici ili u blizini pekare, verovatno nećete biti uspešni sa skidanjem kilograma.

Izgovori poput "jedem slatko jer mi na poslu treba energija" ili "imao sam stresan dan" su načini na koje sami sebe lažemo. Prepoznajte svoje slabosti i dovedite ih pod kontrolu!

Svakim danom smo sve stariji

Iako to nerado priznajemo, ne postajemo mlađi, već starimo, a to s godinama donosi neke fizičke promene. Što smo stariji, to više gubimo mišićnu masu, a to uzrokuje usporavanje metabolizma. Telu treba puno proteina i redovno vežbanje kako bismo uspešno održali istu težinu, a da ne pričamo o mršavljenju.

Ne spavamo dovoljno

Spavanje ima veliki uticaj na našu telesnu masu. Osim što zbog manjka sna posežemo za visokokaloričnim zalogajima koji bi trebalo da nas održe budnim tokom dana, snaga volje i koncentracija su nam slabiji, pa lakše popuštamo porivu za hranom.

Verujemo reklamama

Cela industrija prodaje nam ideju da postoji posebna zdrava hrana koju ne možemo da kupimo u običnoj prodavnici ili po normalnoj ceni. Uglavnom se radi o marketinškim trikovima, a ne o čudotvornim proizvodima koji su istovremeno ukusni, niskokalorični i zdravi.

Važnije je osmisliti uravnoteženu i zdravu ishranu i ne dozvoliti da nam proizvođači mažu oči spektakularnim imenima, lepim bojama i egzotičnim sastojcima. A čak i ako vam se neki od tih proizvoda toliko sviđaju, vodite računa o tome da su istraživanja pokazala da jedemo više nego inače, kada za nešto mislimo da je zdravo.

Stres goji

Hrana s visokom dozom šećera ili masnoće stimuliše centre za zadovoljstvo u mozgu, pa za njom obično posežemo kada život počne da nas maltretira. Jedan od hormona stresa podstiče gojenje.

Svi želimo čarobna rešenja

Jedan od razloga zašto razni proizvođači uspevaju da zarade na tržištu "zdravih", "organskih" i sličnih proizvoda je to što smo posle godina neuspeha u borbi s kilogramima spremni da poverujemo da postoje čarobna rešenja poput do sada neotkrivene dijete ili nekog egzotičnog čaja.

Možda je najveći krivac za višak kilograma upravo nezadovoljstvo koje uzrokuju neuspesi posle korišćenja lakih rešenja, koja nikada ne upale. Trajni gubitak kilograma ne dešava se preko noći, već zahteva predanost, uravnoteženu ishranu i zdrav životni stil.

Izvor: Tortal

Pogledajte još