fbpx

ŽIVE U SRBIJI, A KAO DA SU U ŠPANIJI: Ova opština ima ubedljivo najviše plate u našoj zemlji!

Državna statistika svakog meseca potvrđuje velike razlike u razvoju severa i juga Srbije. Najunosnije je raditi u Beogradu, i to u prigradskoj opštini Surčin. Skvoš - karakterističan sport zapadnih biznismena, zapatio se i u Srbiji. Tereni za skvoš postavljeni su, logično, u opštini sa najvećim prosečnim primanjima u Srbiji - beogradskoj opštini Surčin.

U donedavno dominantno seoskoj opštini, ovog juna isplaćene su najviše plate u Srbiji bez poreza i doprinosa - od čak 73.689 dinara.

Međutim, građani Surčina, kako kažu, ne primeću to na svojim komšijama, jer ljudi žive normalno. Dodaju da se niko ne ističe nekim velikim bogatstvom.

“Narod bedno živi kao što je živeo. Može se promeniti vlast, ali koja god da dođe, ako je nešto šuplje i prazno, ne može se napuniti i gotovo”, kaže jedan od meštana.

Za razliku od građana, koji ne znaju odakle dolazi blistava statistika, u opštini Surčin svesni su zašto se na njihovoj teritoriji najbolje zarađuje.

“Pre svega zbog činjenice da se na našoj teritoriji nalaze ogromne komanije. Navešću samo JAT tehniku, zatim tu je Aerodrom Beograd, tu je Badervajs, Nelt, Nestle... to vam već govori koliko su to moćne kompanije i zbog čega je nivo plata toliko visok”, objašnjava Alisa Jovanović iz opštine Surčin.

Za privredu je Surčin logičan izbor, jer se nalazi na prosperitetnijem severu zemlje, a uz to je i na teritoriji glavnog grada.

“Ima i puno srednjih preduzeća o kojima se ne zna suviše mnogo, čak vrlo interesantnih industrijskih kapaciteta koji prave vrhunske mašine, za Nemačku izvoze. To su firme od 15-20 ljudi, sa vrhunskim inženjerima i naravno onda oni imaju visoke plate i to diže prosek opštine”, kaže Slobodan Korać iz Privredne komore Beograda.

Surčinci od toga imaju koristi tako što se porezi slivaju u opštinu Surčin, 45 odsto tog poreza koji dobije opština Surčin vraća se gradu Beogradu, a 55 odsto ostaje u opštini Surčin, objašnjava Alisa Jovanović

Plate u Surčinu dižu prosek severa zemlje, koji uveliko odmiče jugu. Tako je na severu prosečna junska plata bila 49.645 dinara, dok su zaposleni južno od Dunava primili svega 37.793 dinara.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.