BOG U SVAKOM KAMENU: Snažna priča o prijateljstvu, nepravdi, ljubavi i izdaji

Jul 1914. Mlada Engleskinja Vivijan Spenser bavi se arheološkim iskopavanjima u planinamanekadašnje Persije, okružena smokvama i čempresima. Uskoro će otkriti Zevsov hram, poziv na avanturu i ljubavni zanos. Hiljadama kilometara odatle Kajum Gul, dvadesetogodišnji Patan, uči o bratstvu i lojalnosti u Britanskoj indijskoj vojsci.

Jul 1915. Kajum Gul se vraća kući pošto je izgubio oko na Ipru. Dok Viv bude pratila tajanstveni trag svog voljenog, u vozu za Pešavar srešće Kajuma. Petnaest godina kasnije, u Ulici pripovedača, u jeku svirepih borbi za slobodu, kada ih drevni artefakt i tajanstvena žena zelenih očiju ponovo spoje, setiće se susreta iz voza.

Ova snažna priča o prijateljstvu, nepravdi, ljubavi i izdaji nosi nas širom sveta, u pala i osvojena carstva, podsećajući nas da svi imamo svoje mesto u haosu istorije i da ono što je izgubljeno ne mora biti zaboravljeno.

„Divno podsećanje na prošlost, potresna priča o ljubavi i izdaji, velikodušnosti i svireposti, nadi i nepravdi i mnoštvo likova iz ovog romana koje nećete zaboraviti svakako potvrđuju visoko mesto Kamile Šamsi u britanskoj književnosti.“ Times

„Retko koji pisac može da prenese čitaoce na neko drugo mesto i u neko drugo vreme za samo nekoliko stranica. Svojim upečatljivim stilom Kamila Šamsi postiže upravo to.“ Independent on Sunday

„Strastveni junaci, individualisti, koje istorija spaja i menja kao akvarel nijanse.“ Independent

Izvor: nadlanu

Pogledajte još