Nada Macura savetuje: Evo kako da pobedite paklene vrućine

Najviša dnevna temperatura će biti od 32 do 36 stepeni, dok se u Beogradu očekuje najviša temperatura 35 stepeni. zbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana i uzimanje lagane hrane, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Portparol Hitne pomoći je savetovala da je potrebno izbegavati izlaganje suncu od 10 do 17 časova, uzimati voće i povrće i biti oprezan u saobraćaju i na kupalištima.

Macura je savetovala provetravanje prostorija, korišćenje klima uređaja, onima koji ne odlaze na posao boravak u hladovini i parku i podsetila da je neophodno prati ruke i voditi računa o namirnicama.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i uzimanje tečnosti, nošenje boce sa vodom, adekvatno odevanje, uzimanje vitamina i ribe, jutarnje i večernje šetnje.

Posebno bi hronični bolesnici u najtoplijem delu dana trebalo da izbegavaju izlaganje suncu, a srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova.

Osim vode, poželjno je uzimati i minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, sokove, lubenice, dinje i sladoled.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je Macura.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije
Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.