fbpx

KAKO PREŽIVETI PAKAO? Mali vodič Nade Macure kroz ove vrele dane

Izbegavanje izlaganja suncu i uzimanje tečnosti, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji

Macura je savetovala izbegavanje direktnog sunčevog zračenja, provetravanje prostorija, boravak u klimatizovanim prostorima i hladovini, održavanje higijene ruku i tela i oprez na kupalištima.

Kada su visoke temperature vazduha savetuje se, izbegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 časova, uzimanje lagane hrane, voća i povrća, adekvatno oblačenje, nošenje boce sa vodom i oprez u saobraćaju.

Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini, upozorila je ranije Macura.
Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama, poručila je, takođe, portparol Hitne pomoći.

Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je portparol Hitne pomoći.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takođe, ranije Macura.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.