fbpx

Nuspojave koje ćete osetiti ukoliko eliminišete kafu iz organizma!

1.Bićete nervozni

Ali samo u početku. Par dana ćete osećtai te posledice neunošenja kofeina – umor, glavobolja I promene raspoloženja. Upozorite ljude oko sebe da vas ne bi uzeli na zub.

2.Izgubićete kilograme

Niste ni svesni koliko kalorija imaju sve one kafe kje pijete po kafićima.

3. ...ili ih dobiti

Kofein privremeno suzbija apetit zbog čega ćemo osećati veću glad kada prestanemo da ga pijemo.

3. Bolje ćete spavati i imati više energije

Kofein vam može poremetiti san. Ukoliko popijete kafu šest sati pre odlaska na spavvanje probudićete se umorni I tražiće vam se sve više kofeina. U početku kada se odreknete kofeina bićete umorni ali kako vreme bude odmicalo osetićete nalet energije koja vam zapravo fali.

4. Bićete smireniji

Kofein je stimulans koji potiče nervni sistem i otpuštanje adrenalina što nas čini nervoznijima i podložnijima stresu. Uz to sužava vene i tako povećava krvni pritisak.

5. Imaćete zdraviju probavu

Poznato je da kofein u kafi podstiče probavu, ali zbog svoje visoke kiselosti kafa neretko može izazvati i dijareju.

7. Manjak antioksidanata

Kafa je veliki izvor antioksidanata, elemenata bitnih za rad čitavog organizma. Studije su pokazale da kod žena koje piju kafu postoji manji rizik od obolijevanja od raka dojke i da ispijanje tri do pet šoljica kafe dnevno smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti za 21 odsto. Zeleni čaj je jedan od najvećih izvora antioksidanata, zato ako ste se odlučite da se odreknete kafe i smanjiti unos čaja nadomestite antioksidante povećanim unosom voća I povrća.

Izvor: nadlanu/zadovoljna.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.