Britanska vlada neće finansirati trku F1

LONDON, 1. novembra 2009. (Beta-AP) - Britanska vlada saopštila je da neće trošiti novac poreskih obveznika da bi pomogla ugroženoj trci za Veliku nagradu Britanije u Formuli jedan.

U isto vreme, ministar privrede Piter Mendelson pozvao je šefa Formule jedan Bernija Eklstona da obezbedi novac za održavanje trke u Silverstonu sledeće godine.

Velika nagrada Britanije bila je u kalendaru takmičenja svake godine od 1948. Ali, pošto uprava Donington parka nije uspela da pronađe novac za trku sledeće godine, to znači da će se ona ili vratiti u Silverston ili neće uopšte biti održana.

"Velika nagrada Britanije je prilično važan događaj, to je jako voljena britanska istitucija i ona mora da se nastavi. Moto sport uopšte je važan, ne zbog uživanja koje donosi, već je stvarno znajačajna za našu ekonomiju", rekao je Mendelson.

"Našoj ekonomiji doprinosi sa do četiri milijarde funti (4,4 milijarde evra). U Britaniji je u ovom sportu angažovano oko 25.000 inženjera, a događaj donosi i oko 40.000 drugih poslova, tako da imamo odgovornost da je zadržimo i da podržimo industriju moto sporta, kao i bilo koju drugu", rekao je ministar.

Mendelson je, međutim, rekao da vlada ne može da uloži novac od poreza u sport koji je već bogat i pozvao je Eklstona da se dogovori sa Silverstonom.

"Nisam u poziciji da koristim novac poreskih obveznika da bismo pomogli nečemu što bi bio komercijalni poduhvat u sportu koji je pun para. Ne mogu to da uradim, naročito ne tokom recesije, ali Eklston ima moju podršku za ono što želi da uradi", rekao je on.

"U isto vreme, on mora da oseti i pritisak sa moje strane. Mora da se pobrine da nekim slučajem ne ostanemo bez trke Formule u ovoj zemlji. Ne želim to da vidim, to bi nam nanelu štetu, nanelo bi štetu našem sportu, ali i ekonomiji", rekao je Mendelson.

On je imao jednu kratku poruku za Eklstona i upravu Silverstona.

"Hajde, momci. Saberite se i završite pregovore i obezbedite budućnost Velike nagrade Britanije", rekao je Mendelson.

Pogledajte još