Nerealan ekonomski oporavak Srbije u 2010.

BEOGRAD, 2. novembra 2009. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Dan i Bredstrit ocenila je u ponedeljak da i pored nastavka stabilizacije nije realno očekivati primetni ekonomski oporavak Srbije u 2010. godini.

Analitičari Dan i Bredstrita u novembarskom izveštaju navode da još postoje rizici koji utiču na stabilnost finansijskog sektora Srbije i ponovno slabljenje dinara, a blagi oporavak potražnje u Evropskoj uniji neće biti dovoljan da podrži oporavak srpske privrede.

"Strane investicije i zajmovi, glavni pokretači potrošnje i investicija do 2008. godine, ostaće smanjeni još neko vreme, dok će uslovi na tržištu rada i dalje biti oslabljeni", piše u saopštenju bonitetne kuće Rating, zastupnika agencije Dan i Bredstrit za Srbiju.

U Dan i Bredstritu su ocenili i da podaci o bruto domaćem proizvodu i ublažavanju monetarne politike u ovoj godini nagoveštavaju nastavak ekonomske i finansijske stabilizacije u Srbiji. Analitičari su naveli su da je pozitivno što će devizne rezerve Srbije, koje se "čvrsto drže", pored velikog pada spoljnotrgovinskog deficita i deficita platnog bilansa, smanjiti pritisak na dinar. U novembarskom izveštaju Dan i Bredstrit Srbiju i dalje svrstava u zemlje visokog rizika sa nepromenjenim rejtingom DB5a.

Pogledajte još