fbpx

SRPSKI SVADBENI OBIČAJI: Šta je NAKONČE, kako se bira DATUM, i zašto se BACA SITO

U celom svetu je bračna zajednica okružena raznim običajima i verovanjima, oni se prenose sa kolena na koleno i još uvek postoje zbog verovanja da će doneti sreću i radost mladom bračnom paru u vreme kada se njihovi životi menjaju.

PROSIDBA I VERIDBA

U prošlosti, kada je prosidba bila mnogo više od formalne procedure, mladoženja bi slao svog prijatelja ili člana porodice da ga predstavlja kod mlade i njene porodice. Ukoliko bi videli trudnu ženu, slepog čoveka ili monaha tokom njihovog puta, smatralo se da je brak osuđen na propast i da su to loši znaci. Međutim, golub, koza i vuk su bili dobri znaci i ukoliko bi ih videli tokom svog puta verovalo se da će imati srećan brak.

Srećom, danas ne tražimo te znake, ali i dalje postoje običaji koji veliki broj porodica poštuje.

Budući mladoženja sa svojom najužom porodicom i s kumom ide u goste nevestinom domu. Tom prilikom nevestina porodica organizuje svečani ručak ili večeru.

Dobro je da mlada na dan venčanja pogleda mladoženju kroz verenički prsten – naši stari kažu da će tim malim ritualom obezbediti sebi njegovu večnu ljubav.

Devojka od momka dobija prsten i od tog trenutka njih dvoje dobijaju status verenika i verenice. Verenikova majka daruje buduću snahu i taj dar je uglavnom komad nakita, u znak zahvalnosti što želi da se uda za njenog sina. I ostali koji su pošli sa momkom mogu darivati mladu, jer na taj nacin žele da sve što joj darivaju ona ima u izobilju i kada se bude udala - u mladoženjinoj kući. Buduća mlada treba da daruje sve prisutne goste – muškarce košuljom, a žene materijalom za haljinu. Upravo zato je praktično da verenik najavi sve članove porodice koje dovodi na prosidbu.

IZBOR DATUMA VENČANJA
Iako se danas većina venčanja obavlja subotom, nekada se taj dan vezivao za nesreću, kao i petak, a posebno petak trinaesti.

I za dane u nedelji i za mesece u godini postoje pesme na osnovu kojih se birao datum venčanja.

Ponedeljak za bogatstvo
Utorak za zdravlje
Sreda najbolja od svih
Četvrtak za gubitke
Petak za krstove
Subota najgora od svih

i za mesece u godini:

Udaj se kada je godina nova, on će biti zaljubljen, dobar i iskren
Kada se februarske ptice spajaju, nemoj se venčavati već se plaši svoje sudbine
Ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba
Udaj se u aprilu kada možes, užitak za nju, užitak za njega
Udaj se u mesecu maju i sigurno ćes upropastiti dan
Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići
Ono dvoje što se u julu venčaju, moraće da rade za dnevni hleb
Ko se u avgustu venča, proćiće kroz velike promene u životu
Udaj se septembra u crkvi i život će ti biti bogat i dobar
Ako se venčas u oktobru, ljubav će rasti ali će bogatstvo pasti
Ako se udaš u tamnom novembru, uživanje će doći, zapamti
Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati

VENČANJE

Otkup mlade - Uglavnom se mladin brat prihvati prodaje a dever kupovine devojke. Neretko se dešavalo da pri ovom običaju "sevaju varnice", da se provaljuju vrata - bratu je sve malo što dever nudi , a deveru je opet puno što brat traži, no vi ovaj običaj možete malo prilagoditi, tako da bude manje trgovinski, a više romantičan.

Ko šta kupuje -
Pošto mlada dolazi u novi dom, mladoženjina familija joj kupuje svu odeću za venčanje - venčanicu svekrva, prsten, cipele, tašnu, veo i rukavice kupuje dever, starojko burmu nevesti, a kum burmu mladoženji.

Polazak na venčanje -
Kada se proveseli i kada dođe vreme za polazak na venčanje, svatovi kreću po određenom redosledu. Prvi kreće vojvoda i nosi barjak, zatim idu kum i mladoženja, dever sa mladom, starojko, a onda svi ostali gosti. Kada se obavi venčanje, mlada baca bidermajer. Posle venčanja mlada prelazi u kola kod kuma i mladoženje.

Posle venčanja - Vojvoda posle venčanja prvi dolazi mladoženjinoj kući. Tu zatvara sve prolaze ostavljajući samo jedan preko kojeg stavlja korito sa vodom. Svi svatovi moraju tuda proći i ubaciti sitne pare u korito želeći tako mladencima da uvek imaju mnogo para.

Mlada prvo baca sito na krov kuće. Ako sito ostane na krovu - dobro je, onda će i mlada zauvek ostati u toj kući. Ako sito padne s krova, onda mlada to isto sito izgazi.

Pre nego što uđe u kuću, mlada uzima nakonče u naručje i okrece ga tri puta u krug. Nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine familije, a mlada ga okreće kako bi ona i mladoženja imali puno lepe i zdrave dece.

Obavezni akteri svadbe

Čak i ako odlučite da pojednostavite ovu ceremoniju i da zadržite samo najbitnije običaje, trebalo bi da znate da pored vas mladenaca, tu moraju biti kumovi, dever, stari svat i barjaktar.

Dever preuzima nevestu u ime svog brata i svih svatova sa mladoženjine strane. Od trenutka kad je preuzme od njenog brata pa sve do samog čina venčanja, dever treba da pazi mladu kao "oči u glavi". Ako mladoženja ima više braće, ulogu ručnog devera preuzima najstariji od neoženjene braće.

Bez kumova, svedoka na venčanju, ne možete da obavite ni građansko ni crkveno venčanje. Po jedan svedok ide i s mladine i s mladoženjine strane. Kumove "regrutujete" iz redova svojih najboljih prijatelja, ali možete da obnovite i neka stara kumstva. Najbitnije je da i vi i kumovi uvek imate na umu da je "Bog na nebu, kum na zemlji".

Stari svat je obično najstariji neoženjeni član iz mladoženjine familije, i on je pored kumova svedok na crkvenom venčanju. Uloge starog svata različite su od mesta do mesta, negde se stari svat bira samo pro forme, a negde predstavlja "razrednog starešinu", domaćina svim svatovima.

Barjaktar je rođak ili drug sa mladoženjine strane, u svadbenoj povorci je među prvima da bi barjakom pokazao od kojeg je "roda" mladoženja.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još
1 komentar
  1. RATOMIR says

    MISLIM DA GRESITE,NIJE NAKONCE,VEC NAKONJCE,NAJMLADJE DETE IZ MLADOZENJINE FAMILIJE KOJE MLADA STAVI ISPRED SEBE NA KONJA PA ZAJEDNO UDJU U KUCU MLADOZENJINU. PRVU BRACNU NOC MLADA PRESPAVA SA NAKONJCETOM U KREVETU. OVO PISEM JER SAM BIO NAKONJCE KAD SAM IMAO NEGDE OKO 4-5 GOD. PA ME MLADA IZVODILA U NOC DA MOKRIM DA TO NE BIH URADIO U KREVETU. OVO JE OBICAJ U PLANINSKIM SELIMA IZNAD MEDVEDJE,SREZ LESKOVAC. POZDRAV

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.