Danilo Bata Stojković bi danas napunio 81. godinu: Evo njegovih uloga koje smo obožavali

Da je još uvek među nama, Danilo Bata Stojković danas bi gasio 81 svećicu na rođendanskoj torti. I to bi verovatno radio u svom Ateljeu 212, na sceni na kojoj je ko zna koliko puta svojim briljantnim ulogama naterao publiku da ustane i aplaudira. Mada, ruku na srce, ne postoji pozorišna scena na kojoj on nije postizao isti efekat.

Sećam se kako je, baš u vreme kada je Srbijom vladalo ludilo i turbo folk, došao u moj rodni Čačak sa predstavom "Profesionalac" i pred prepunom salom tamošnjeg Doma kulture, doživeo valjda najduži aplauz u svojoj karijeri.

A nije ništa rekao. Samo je ušao na scenu. Već bolestan, sa štapom. Ušao. A ljudi ustali i počeli da skandiraju. I tako duže od 10 minuta.

Sećam se kako su mi njegovi prijatelji, kolege, sa osmehom govorili o njemu kao o zaista pravom profesionalcu. Nikada nije otkazivao predstave. Čak ni kada je bio teško bolestan. Jedna od poslednjih koje je igrao, 300-to izvođenje Korešpondencije, odigrao je tek nešto više od mesec dana pre smrti.

Poslednji put je na daskama koje život znače bio u Zvezdara teatru, 13. februara 2002, gde je odigrao svoju ulogu iz Profesionalca, na molbu mladih glumaca iz Slovenije. Preminuo je nepunih mesec dana kasnije, 16. marta, u 67-oj godini.

MLADI DANI
Danilo je odrastao na Čuburi, uz brata Žiku, koji je bio poznat kao publicista. Bio je, kažu, inteligentan ali nestašan: Malo je poznato da je u 14. godini ponavljao razred.

Na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu ga je primio Tomislav Tanhofer, a diplomirao je kod Josipa Kulundžića 1959. godine.

Dobrica Milutinović, poznati srpski glumac po kom nagrada Dobričin prsten nosi ime, reako je Danilu Bati Stojkoviću "Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac."

Svoje glumačke početke Danilo Bata Stojković vezuje za Jugoslovensko dramsko pozorište, gde je prvi put igrao 1956, u stalnoj postavi od 1959, da bi tri godine kasnije postao stalni član Ateljea 212.

Ipak, što se scene tiče, publika ga je najviše zavolela zahvaljujući ulogama koje je igrao u Zvezdara teatru, a koje je Dušan Kovačević pisao za njega.

ULOGE I SLAVA
Nabrajati sve fantastične bravure Danila Bate Stojkovića je gotovo nemoguća misija.

Pogotovo što ne možemo da se odlučimo - da li je bio bolji u pozorištu, ili na filmu.

Stojković je na filmskom platnu ostao zapamćen zahvaljujući ulogama kod Slobodana Šijana, čiji su filmovi, opet, bili uspešni zahvaljujući scenarijima Dušana Kovačevića.

Setimo se samo filmova kultnih filmova "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug", koje i danas možete da gledate svakog dana.

Fantastične uloge Bata Stojković ostvario je i u Šijanovom filmu "Kako sam sistematski uništen od idiota", potom u "Varljivom letu '68", Gorana Paskaljevića.

Ipak, za mnoge najbolja uloga svih vremena vezana je za "Balkanskog špijuna", u kom je Bata glumio Iliju Čvorovića.

NAGRADE I ZANIMLJIVOSTI
Nije bilo važno da li Bata igra glavnu ili sporednu ulogu. Uvek je davao najviše. To se sjajno videlo na primeru filma Idemo dalje, gde je igrao ulogu direktora škole, a Dragan Nikolić omiljenog učitelja odmah po završetku Drugog svetskog rata.

Za svoje bravure Bata Stojković nagrađen je Oktobarskom nagradom Beograda, Sterijinom nagradom, Zlatnom i Srebrnom Arenom u Puli, nagradom na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Statuetom Joakima Vujića...

Bata je dobio i nagradu na pozorišnom festivalu u Kvebeku, nagradu "Pavle Vuisić" 1998. godine, kao i "Dobričin prsten" za životno delo.

Na Međunarodni dan pozorišta, 27. marta 2002. trebalo je da primi "Zlatnog ćurana" nagradu Dana komedije u Jagodini.

Nažalost, 11 dana pre toga ispustio je svoju dušu.

Bata Stojković je bio kršteni kum deci srpske glumice Ljiljane Dragutinović i srpskog političara Milorada Vučelića.

Bata je inspirisao akademika Miću Popovića da naslika seriju slika s likom Gvozdena prema istoimenom liku iz filma "Delije".

OPROŠTAJ OD PROFESIONALCA
U prepunoj sali Zvezdara teatra 20. marta 2002. godine je održana komemoracija povodom Batine smrti.

Mira Banjac, Ružica Sokić, Neda Arnerić, Ljuba Tadić, Bora Todorović, Petar Božović, samo su neka od imena glumačkih velikana koja su sedela u prvom redu opraštajući se od omiljenog prijatelja i velikog glumca.

Komemoraciji su prisustvovali i Zoran Živković, tada savezni ministar unutrašnjih poslova, akademici Matija Bećković i Dragoslav Mihajlović i brojni glumci. Telegrame saučešća Batinoj supruzi Olgi poslali su i Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik SRJ, i Zoran Đinđić, premijer Srbije.

Bata Stojković je kremiran na Novom groblju u Beogradu, a poslednje reči uputio mu je ponovo njegov prijatelj i njegov pisac Dušan Kovačević:

"Dragi Bato, danima pokušavam da ti kažem nešto nalik na oproštaj, a da se ti ne namrštiš ili nasmeješ. Beograd je imao velikih glumaca, ali nikada nekoga kao što si ti. Prošao si našom scenom kao oluja. Našim prijateljima koji te čekaju reci da smo bolje nego što jesmo..."

Letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi ime "Danilo Bata Stojković", a na njoj je i otkrivena spomen ploča ovom glumcu.

Od 2010. godine u Vrnjačkoj Banji počeli su da se održavaju i "Dani Danila Bate Stojkovića" koji počinju na današnji dan

Izvor: newsweek

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.