Nada Macura: Evo kako da pobedimo VRUĆINŠTINU

Uzimanje tečnosti, boravak u hladovini i nošenje prikladne odeće, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima povodom veoma toplog vremena koje se i danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala osvežavanje voćnim napicima i vodom i boravak u klimatizovanim prostorijama.

"Potrebno je što više pomoći svom termoregulacionom sistemu", naglasila je portparol Hitne pomoći.

Kada su visoke temperature vazduha savetuje se lagana ishrana, nošenje boce sa vodom, večernje šetnje, provetravanje prostorija i oprez u saobraćaju i na kupalištima.

Potrebno je izbegavati izlaganje suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, uzimati voće i povrće i održavati higijenu ruku i tela.

Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini.

Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama.

Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova.

Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još