Vlada može tražiti ocenu ustavnosti odluka Vojvodine

NOVI SAD, 2. novembra 2009. (Beta) - Vlada Srbije moći će da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti ili zakonitosti odluka autonomne pokrajine pre njihovog stupanja na snagu, navodi se u novoj verziji Nacrta zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

Nacrt zakona, koji je objavljen na sajtu Vlade Srbije, u takvim slučajevima predviđa mogućnost da Ustavni sud odloži stupanje na snagu osporenog pokrajinskog propisa do donošenja odluke.

Pitanje pokrajinske imovine nije precizno definisano i ono će biti uređeno posebnim zakonom. Pitanje vrsta i visina izvornih prihoda Vojvodine takođe se prepušta posebnom zakonu, ali se navodi da novac "za vršenje poverenih poslova obezbeđuje Republika".

Nacrtom zakona je predviđeno da Vojvodina može zaključivati "međuregionalne sporazume" u okviru svoje nadležnosti, a ne, kako je to formulisano u predlogu statuta, "međunarodne ugovore". U novom tekstu eksplicitno se navodi mogućnost otvaranja predstavništva Vojvodine u Briselu, dok je u verziji zakona iz marta stajalo samo da pokrajina može osnovati svoja predstavništva "u regionima Evrope".

Pogledajte još