DAN KOJI SU DAME ČEKALE: Ženska vijagra puštena u prodaju

Više od 17 godina nakon što je odobren prvi lek za mušku erektilnu disfunkciju, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u utorak je odobrila lek za nisku seksualnu želju kod žena, popularno nazvan ženska Vijagra.

Lek pod nazivom Addyi navodno leči poremećaj hipoaktivne seksualne želje kod žena u predmenopauzi. Reč je o prvom odobrenom leku za tretiranje poremećaja seksualne želje.

Iako je lek odobren, izdato je i upozorenje da ima potencijalno opasne nuspojave - nizak pritisak, opasnost od gubitka svesti, posebno ako se uzima sa alkoholom.

"Reč je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovim se ženska seksualnost čini legitimnom komponentom ženskog zdravlja." saopštilo je Nacionalno udruženje potrošača.

I dok neki predviđaju da će zbog brojnih rizika lek prestati da se koristi nakon samo nekoliko godina, drugi pozdravljaju konačno puštanje ovog leka na tržište.

Žene koje su tokom kliničke studije uzimale Addyi, imale su u proseku jedan više zadovoljavajući seks mesečno od žena koje su uzimale placebo.

Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.