Teže u prevremenu penziju

BEOGRAD, 03. novembar 2009. (FoNet) - Do kraja godine biće izmenjeni uslovi za prevremeno penzionisanje i pravo na beneficirani staž, saznaje „Blic”.

S tim predlogom domaće vlasti ispratiće predstavnike MMF, koji u dosadašnjim razgovorima sa uposlenima na reformi penzionog sistema koje predvodi Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade, nisu čuli nijedan konkretan predlog.

U pomoć su priskočili resorni ministri pa je MMF tokom vikenda nagovešteno da je Srbija spremna da do kraja godine zaista nešto promeni.

Zamrzavanje penzija je pomoglo da se saniraju negativni efekti na srednji rok, ali su ostali negativni efekti na budžet u kratkom roku - tokom 2009. i 2010. godine, kaže za „Blic” Nikola Altiparmakov, fiskalni savetnik u USAID.

Na dnevnom redu pregovora o reformi biće sigurno beneficirani staž i to tako što će se ovo pravo oduzeti činovnicima u vojsci i policiji koji zapravo ne rade nikakav rizičan posao.

Ekonomist Zoran Popov kaže da sada pripadnici pojedinih službi koji imaju pravo na beneficirani staž odlaze u penziju sa 53 godine. Razliku do 65 godina plaća država.

Ono što će, prema našim saznanjima, takođe doći na red jesu kazneni penali za one koji ranije odu u penziju.

Moglo bi se razgovarati i o tome da oni koji odu u penziju ranije, jednostavno i primaju manje nego do sada. Takođe, mogla bi biti povećana granica kada najranije možeš da odeš u penziju,kaže izvor blizak Vladi.

Pogledajte još