BIO JE CAR LAZAR U “KOSOVSKOM BOJU”, a tragično je preminuo onda kad je trebao da pruži najviše

Ne postoji značajan projekat dramskog i igranog programa Televizije Beograd tokom sedamdesetih i osamdesetih, a da u njemu nije učestvovao glumac Miloš-Miša Žutić. Od

U glavnim ili epizodnim ulogama pojavio se u serijama “Kamiondžije”, “Grlom u jagode”, “Dimitrije Tucović”, “Pozorište u kući”, “Povratak otpisanih”, “Više od igre”, “Banjica”, “Bolji život”, “Vuk Karadžić”.

Njegovo ime se izgovaralo sa strahopoštovanjem u pozorištu. Važilo je pravuilo da ako Miša igra u nekom komadu onda on i vredi. Zato su se predstave s njim u podeli igrale na krtu više.

Rođen je u Beogradu u predvečerje drugog velikog rata, 16. novembra 1939. Ratne godine je proveo s oproditeljima u okupiranoj prestonici. Kao srednjoškolac počeo je da posećuje Omladinsko pozorište DADOV. Tu se, osim sa osnovama dramskog zanata, upoznao i sa prvom suprugom, našom velikom glumucom Svetlanom Bojković.

U pozorištu se osećao kako kod kuće. Pozornica mu je bila igraonica i radionica, a šminkernica i glumački klub dnevna soba u kojoj je provodio najviše vremena. Za njega je postojao samo jedan put posle maturiranja u XIV beogradskoh ginaziji. Preko Terazija uputio se u Ulicu Vuka Karadžića gde je dugo, u staroj zgradi s nekoliko spratova u kojem je nekada bilo Udruženje Jugoslavija-Francuska, bila smeštena Akademija za pozorište, film i televiziju. Na akademiji znaje je sticao od erudita, intelektualnih gromada poput Dušana Matića, Josipa Kulunždića, Mate Miloševića, Bojana Stupice.

Tokom studija počeo je da igra epizode u Narodnom pozorištu u kojem je posle diplomiranja dobio stalni angažman. Veliki broj uloga, osim u narodnom, imao je i na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Zvezdara teatra...

Zbog upečatljivog baritona i perfektne dikcije bio je narator u mnogim dokumentarnim serijalima Radio-televizije Beograd. U ulozi naratora pojavio se i kod reditelja Zdravka Šotre u seriji “Više od igre”. Sjajno je recitovao stihove Laze Kostića, Jovana Dučića, Milana rakića i drugih srpskih pesnika.

I na filmu je ostvario upečatljive role. Bio je sjajan kao knez Lazar Hrebeljanović u “Boju na Kosovu”, advokat Aleksandar u “Uvek spremnim ženama” ili Kića u “Balu na vodi”.

Posle rastanka od Svetlane Bojković, s kojom je dobio ćerku Katarinu Žutić, takođe glumicu, oženio se glumicom Ognjankom Ognjanović s kojom je dobio sina Đorđa.

Preminuo je mlad, 30. avgusta 1993. u 53. godini. posle višemesečne borbe s kancerom.

Pogledajte još