Pol i reagovanje na neverstvo

BELFAST (FoNet) - Rezultati najnovijih istraživanja o tome kako muškarci i žene opažaju i reaguju na seksualno i emocionalno neverstvo, objavljeni su ovih dana u britanskom Žurnalu bračne i porodične terapije.

Rezultati pokazuju da muškarce više uznemirava seksualno neverstvo, dok žene teže podnose emocionalno neverstvo, prenosi časopis Sajens.

Psiholozi Monika T. Vajti i Laura Li-Kvigli sa Kraljevskog Univerziteta u Belfastu, u Severnoj Irskoj, anketirale su 112 studenata završnih godina i postavile im pitanja o seksualnom i emocionalnom neverstvu - u stvarnosti ali i na Internetu.

Kad im je ostavljena sloboda izbora, muškarci su gotovo listom odgovorili da "teško mogu da prihvate seksualno neverstvo" dok su njihove koleginice najčešće izjavile da ih "izuzetno pogađa emocinalno neverstvo".

Uz to, "muškarci su skloniji da veruju da se žene na seksualnu prevaru odlučuju kad se zaljube" dok žene veruju da muškarci "uleću u seksualnu vezu radi samog seksa, bez emotivnog vezivanja za drugu partnerku", zaključile su Vajtijeva i Li-Kvigli.

U anketi, međutim, nije utvrđeno da muškarci i žene veruju da takozvani "sajber seks" nagoveštava da je osoba koja ga "upražnjava" takođe zaljubljena ili da biti "on-lajn zaljubljen" implicira da upražnjava "sajber seks" - kažu istraživači.

"Imajući u vidu erotske i seksi novotarije na Internetu, još uvek nisu striktno utvrđena pravila šta je prihvatljivo kad je reč o "on-lajn vezama". Naši rezultati podržavaju društveno uslovljeni model koji prikazuje da su društvene promene uslovile da muškarci i žene različito misle o seksu i ljubavi", zaključile su britanske naučnice.

(3. novembra 2009.)

Pogledajte još